Каталог товарів
Інтернет-магазин українських сувенірів і подарунків ручної роботи - Souvenir.com.ua

17 листопада – міжнародний день студента



Міжнародний день студентів - це день міжнародної солідарності студентів. Він був заснований у 1941 році в Лондоні на міжнародній зустрічі студентів, що боролися проти фашизму, а встановлений в пам'ять студентів Чехословаччини - героїв Опору. 17 листопада 1939 року багато керівників Союзу студентів Чехословаччини були заарештовані німецько-фашистськими окупаційними владою і розстріляні. Більше тисячі студентів і викладачів Вузів відправлені в концтабори, Вузи закриті.

Згадуючи сумні події цього дня, хочеться сподіватися, що вони тільки зближуватимуть студентів всього світу, об'єднають їх і зітруть всі відмінності між кольором шкіри, мовою і традиціями, а на всій нашій неосяжній планеті будуть у цей день святкувати та радіти представники однієї національності під назвою "студенти".

Як тут у нас все починалося?

Зародження вищої освіти в нашій країні сходить до епохи Петра I. Перший в Російській імперії науково-навчальний центр, за його задумом повинен був включати Університет і Академію. В указі імператора від 28 січня 1724 року сказано: "потрібні гродные люди, які гуманиора частково знають і деякий малий мистецтво філософії і математики мають".

У XVIII столітті в Петербурзі були створені Академічний університет, Гірниче училище та Медико-хірургічна академія, а в Москві "перший класичний університет і Слов'яно-греко-латинська академія".

Навчання та повсякденне життя студента регламентувалися уста-вом, а допустили порушення правил каралися грошовими штрафами, переодяганням в крес-тьянскую одяг або позбавлялися права носити шпагу. За особливі заслуги кращі студенти достроково одержували військові звання. В той же час з'явилися перші сти-пендиаты. В архівах збереглися їхні прізвища: в Академічному університеті в списку значилися тільки 23 людини, а в МДУ - 30. Стипендії вистачало на харчування, придбання одягу і книг, а також найму приватного житла. Але навіть у ті часи студенти шукали додаткові джерела коштів. Найбільші доходи давали переклади іноземних книг на російську мову.

Термін навчання складав тоді 3-4 роки. Популярністю користувалися практично всі навчальні заклади. Вже до кінця XVIII століття в Російській імперії функціонувало 12 вузів: у Санкт - Петербурзі - 7, в Москві - 3, в Казані і Києві - по одному.

Різке збільшення чисельності студентів і підвищення престижу освіти припало на період з 1897 по 1908 роки. А, починаючи з 1914 року, зросло число студентів технічних навчальних закладів.

Хто в основному був учнями Академій, Університетів і технікумів? У тому ж 1914 році абсолютна більшість студентів - вихідці з міщан (35,2%), з селян (22%) і дворян (9,8%). Важливий і той факт, що для дівчат з будь-яких сімей шлях в університет був закритий.

В даний час День студента є символічним об'єднанням студентів усіх факультетів і всіх навчальних закладів! Студенти в цей День традиційно веселяться на повну котушку, забувши про майбутню сесію, заліки і "хвости" Без уваги не залишаються ні клуби, ні дискотеки, ні навіть общажних посиденьки. Ех, гуляй, брате студенте, веселися і святкуй!

А як там у "них"?

У іноземних студентів немає особливих традицій і звичаїв святкування цього дня, але тим не менш:

- Бельгійські студенти нера-нодушны до будь-яких студентських свят. Успішне закінчення сесії - гарний привід для зустрічей друзів. У цій країні люблять-збирать компанії давніх знайомих, частіше всього 7-8 чоловік. Найпопулярніше місце проведення свят - бари. На природу, точніше, на пікніки, бельгійські студенти виїжджають украй рідко: так надходять, в основному, люди старшого віку. Що стосується проведення самих свят, то на відміну від наших студентів, бельгійці не дуже люблять співати, хоча послухати сучасну музику зовсім не проти.

- Студенти в Данії вважають за краще проводити свята в колі найближчих і найвірніших друзів. Зазвичай вдень вони збираються у кого-небудь будинку, жартують, співають пісні, іноді під гітару, а ввечері відправляються компанією в бар. З алкогольних напоїв данці найчастіше віддають перевагу пиву, намагаючись зробити свято приємним, душевним і в міру веселим. Цікава традиція існує у студентів-випускників гімназій. У день закінчення навчання в сім'ї випускника беруть напрокат велику машину, що нагадує вантажівку, і весь вечір катаються по вулицях. У машині всі члени сім'ї співають пісні, після чого гуляння продовжується вдома або в барі.

- Американці у всьому люблять свободу. Можливо тому студентам в Америці подобається відпочивати з друзями, зі своїм хлопцем або подружкою за містом на природі. Втім, багато хто з них воліють ходити в дорогі клуби або ресторани, адже більшість американських студентів із забезпечених сімей. Вони можуть дозволити замовити собі бренді або мартіні і все, що захочуть. Словом, де і як відсвяткувати подію, для них не проблема. Головне, вони завжди намагаються робити те, що їм подобається.

В нашому магазині «Магазин однієї вулиці» Ви можете вінок на голову купити , а так само, інтернет магазин сувенірів Київ souvenir.com.ua має великий вибір товарів ручної роботи таких как ДЕКОРАТИВНЕ різьбленнярізьблені сувеніри з дерева і багато іншого. Ви можете купити наші сувеніри та подарунки в багатьох містах України, наприклад в місті Луцьк і вибрати у нас що-небудь з українського Текстилю: національний костюм, а також Лялька мотанка оберіг і багато іншого. Будемо раді представити Вам подарунки ручної роботи Київ в магазині souvenir.com.ua