Каталог товарів
Петриківський розпис
Фото: Петриківський розпис

Оновлення сучасного суспільного життя в Україні вимагає формування національно свідомих громадян. Особливого значення набувають культура, мистецтво, власне все те, що духовно підносить людину. В цих умовах слід задуматися, чи може існувати культура без національного коріння, без генетичної пам'яті, без придбаного у віках духовної спадщини. У всі часи в Україні традиційна народна культура відігравала роль національної. Тому збереження народної творчості як формотворною основи етнокультури - одне з основних завдань сучасних українців.

Читати повністю
Основи Петриківського розпису
Фото: Основи Петриківського розпису

Характерною особливістю петриківського розпису є те, що весь малюнок розпису, начебто розгорнутий на площині стіни, листа паперу або декоративної тарілки, має поверхневе зображення. При цьому лінії стебел і гілок не перетинаються між собою, а багато елементів розпису (квіти, листи, ягоди тощо) мають силуетне зображення, що саме собою підкреслює декоративне зображення розпису. Фігури птахів, звірів, людей мають здебільшого контурне зображення. Тварин малюють у профіль, а квіти - в анфас.

Читати повністю
Декоративний петриківський розпис
Фото: Декоративний петриківський розпис

Починаючому художникові, який збирається вчитися малювати петриківський орнамент, треба мати цупкий папір (краще ватман або напівватман), кілька кистей різних розмірів (саморобних котячих або беличий або колонкових акварельних), склянку для води, куряче яйце (краще з світлим жовтком), невеличку порцелянову або пластмасову чашечку, палітру або плоску тарілку, яка буде використовуватися як палітра, і м'які художні акварельні фарби, краще в тюбиках (для деяких вправ можливе використання гуаші і темперних фарб).

Читати повністю
Майстри петриківського розпису.
Фото: Майстри петриківського розпису.

До старшого покоління петриківських майстрів належать Тетяна Пата, Орина Пилипенко, її однолітка Надія Білокінь, Поліна Глущенко, і дещо з більш молодих Ганна Ісаєва і Надія Тимошенко.
Всі вони сформувалися як творчі особистості протягом першої третини століття, в пору розвитку місцевого малювання як образотворчого фольклору, коли малювали пишні барвисті "квітки" на грунті стіни (мальовані печі), а пізніше - на папері (мальовки - фрагменти розпису печей, рушники, лиштви), були невід'ємною частиною загального декору традиційного житла. Цілісне фольклорне світовідчуття, подана крізь призму власної індивідуальності майстра, - характерна фундаментальна художня риса цього покоління.

Читати повністю
Петриківський розпис - візитна картка України
Фото: Петриківський розпис - візитна картка України

Село Петриківка Дніпропетровської області - одне з небагатьох, де дбайливо зберігають традиції давніх народних промислів. Знаменита петриківський розпис давно стала візитною карткою України. В Канаді навіть видано посібник з цього виду мистецтва.

Читати повністю

В гости к мастерам Петриковки

На берегах річки Чаплинки розташувалося селище Петриківка, один з районних центрів Дніпропетровської області. Назва селища збереглося з часів заснування і не змінилося з тих пір, як згадка про Петриківці вперше з'явилося в історичних документах. Заснував це село останній отаман Запорізької січі Петра Калнишевського більше двохсот років тому. Чим же славен цей край, що саме сюди варто було б вирушити цікавому туристу? Справа в тому, що не так вже й багато місць в Україні, де свято шанують національні традиції. І саме в Петриківці розцвіло талановите напрямок народного декоративного мистецтва, самобутній народний стиль живопису, який так і називається «Петриківський розпис».
 
І 200 років тому, і набагато раніше Петриківський розпис виконувала функцію оберега. Простій людині вірилося, що в красі розписних тарілок, глечиків, кухонних дощечок, як і в декоративному орнаменті на стінах будинків, і в декоративному обрамленні вікон і дверей присутні магічні сили, що захищають нас від всіляких бід і напастей. І сьогодні в кожному будинку знайдеться хоча б один сувенір з Петриківки. Для Петриківського розпису характерні рослинні квіткові орнаменти, так звані вазони, які продовжують традиції українського бароко. Та й колорит виробів - яскравий і життєрадісний - нікого не залишить байдужим. До того ж, місцеві народні майстри обов'язково поділяться зі своїми гостями секретами унікального стилю розпису, так що кожен зможе спробувати свої сили в цьому виді народної творчості, було б тільки бажання.
І, звичайно, тут же продається безліч готових сувенірів, а також розписуються всілякі вироби індивідуально для кожного бажаючого.
 
Музей декоративно-прикладного мистецтва в Петриківці розкриє для туристів свої двері, познайомить з історією виникнення та розвитком даного художнього промислу. Цікаво, що народний живопис почала розвиватися тут з самого заснування села, коли господині, або як їх тоді називали «чепурушки», прикрашали свої мазанки всілякими візерунками.
Так що Петриківські майстри і їх роботи славилися ще в минулому столітті. Музей був створений в 1984 році. Експозиція музею займає площу 120 квадратних метрів. На базі музею діє виставковий зал, відкриті для відвідувачів майстерні. Тут кожному буде надана можливість відвідати майстер-класи, самостійно освоїти малювання в Петриківському стилі, а можна бути присутнім і спостерігати за процесом створення нової роботи народними майстрами.
 
Доторкнутися до давньої історії славного козацького краю, його самобутнім традиціям і народному мистецтву петриківського розпису - чим не чудова нагода розширити свої пізнання про світ в якому ми з вами живемо. Адже знаменита Петриківський розпис по достоїнству оцінена за кордоном і вважається сьогодні візитною карткою України. Петриківський розпис номінована на внесення до списку нематеріальної культурної спадщини людства "ЮНЕСКО». А чарівні Петриківські букети розквітають на чудовій авторської посуді, сувенірних скриньках і вазах. І нехай так буде ще довгі роки!

В нашому магазині «Магазин однієї вулиці» Ви можете рушники купити Україна, крім того, недорогі сувеніри інтернет магазин souvenir.com.ua пропонує великий вибір подарунків ручної роботи таких как різьблені картини по деревупивний бочонок і багато іншого. Ви можете купити наші сувеніри та подарунки в багатьох містах України, наприклад в місті Тернопіль і вибрати у нас що-небудь з українського Текстилю: народні мотанки, а також рушник ручної роботи і багато іншого. Будемо раді представити Вам оригінальний подарунок жінці в інтернет-магазині souvenir.com.ua