Каталог товарів
Інтернет-магазин українських сувенірів і подарунків ручної роботи - Souvenir.com.ua

Що і як святкують у Польщі

У лютому в Польщі святкують вельми незвичайний свято. Це свято називається "Товстий четвер" - і всі від мала до велика об'їдаються пончиками. Більшість кондитерських ввело нічну зміну в переддень цього свята. Пончики для свята починають пекти з 8 години вечора в середу і припиняють їх випічку в четвер в 5 вечора.

Як повідомляє ИТАР-ТАСС, для "Толстого четверга" кондитери готують пончики десятків сортів - покритих шоколадною і цукровою глазур'ю або пудрою, з начинкою з різного мармеладу. Торгівля пончиками йде буквально на кожному розі - їх продають з лотків, у кіосках, кав'ярнях, універсамах і навіть на трамвайних зупинках.

У виготовленні пончиків варшавські кондитери стали справжніми віртуозами. Польські пончики вважаються найсмачнішими в Європі. Раз в тиждень спеціальний літак доставляє вантаж польських пончиків в Париж, де їх високо цінують. Господині, однак, вважають за краще готувати пончики будинку, стверджуючи, що з їх домашнім ласощами покупні пончики порівняти не можна.

У "Товстий четвер" пончиками об'їдаються в Польщі всі - навіть ті, хто в звичайні дні мучить себе строгою дієтою. У зв'язку з цим зі спеціальним зверненням до котрі худнуть звернулася представник Варшавського інституту продовольства і харчування Агнешка Ярош. Вона рекомендує запивати ці кондитерські вироби міцним чаєм без цукру або кислим морсом і попереджає, що сидять на дієті краще ними не захоплюватися, незважаючи на загальне свято, бо навіть пара пончиків може звести нанівець результати багатотижневого катування себе голодом. У Варшаві пончики стоять в "Товстий четвер" від одного до двох злотих, що приблизно відповідає 30-60 американським центам.

Також поляки можуть похвалитися солідним списком цивільних свят: багато увічнюють пам'ять про битви - виграних або програних. Під час опитувань 60% поляків найпопулярнішим святом назвали 3 травня - День Конституції. Комуністи намагалися витіснити День конституції Днем Міжнародної солідарності трудящих; у відповідь поляки прозвали перше травня «Першим квітня для робітників» за те, що в цей день школярів і робочих виганяли на вулиці, змушуючи їх марширувати і розмахувати прапорами. Ця процедура так поранила польську душу, що травневу демонстрацію вважали не чим іншим, як самою явною демонстрацією гноблення. Відомі випадки, коли люди накладали собі гіпс, тільки б не брати участь в демонстрації.

Польща не обійшла своєю увагою і Міжнародний Жіночий день, хоча багато хто вважав, що це свято відзначається тільки в Росії. Польська традиції також вимагає, щоб чоловіки купували квіти та подарунки такій кількості жінок, яке їм по кишені обдарувати: дружини, коханки, секретарці, матері, подругам – і пляшку горілки для себе.

Замість дня народження поляки зазвичай святкують іменини. Ця традиція має ряд переваг:

По-перше, в календарях вказані імена святих, що нагадують, коли і кому з їх тезок слід зателефонувати або нанести візит;

По-друге, в день іменин ніхто не цікавиться Вашим віком;

І в третіх, іменини можна святкувати кілька разів на рік і кожного разу отримувати подарунки від друзів і близьких.

Вітальних листівок разом із подарунками імениннику не вручають. Листівки призначені для відправлення поштою тим, з ким Ви не можете зустрітися. Загальноприйнятим підношенням є квіти. Квіткові магазини є всюди і квіти купують до іменин, дня народження, ювілеїв расставаниям, перед походом в гості або просто так, під настрій.
 

в нашому магазині Ви можете купити скатертину з вишивкою , а так само, інтернет магазин подарунків souvenir.com.ua пропонує великий вибір подарунків ручної роботи таких как свічники ручкоюдекоративна різьба по дереву і багато іншого. Ви можете купити наші сувеніри та подарунки в багатьох містах України, наприклад в місті Херсон і вибрати у нас що-небудь з українського Текстилю: дитячі вишиванки для дівчинки, а також вінки на голову зі штучних квітів і багато іншого. Будемо раді представити Вам оригінальний подарунок жінці в магазині souvenir.com.ua