Каталог товарів
Інтернет-магазин українських сувенірів і подарунків ручної роботи - Souvenir.com.ua

Дід Мороз нам подаруночки приніс



У Німеччині, де зародився звичай ставити і прикрашати ялинку, а також чиї кондитери придумали шоколадних Дідів Морозів, з XIX століття малюкам подарунки приносить Вайнахтсман. Він вважається прямим нащадком святого Миколая і Кнехта Рупрехта – міфічного солдата, яким матері лякали почали пустувати дітей.

У Швеції подарунки в панчохи кладе гном Юль Томтен, жівующій в підвалі кожного будинку. Грецьких вітає малюків святий Василь.

У Франції у Новий рік чекають Пера Ноеля, але він ніколи не приходить один – поруч з ним завжди знаходиться Пер Фуетар (буквально Дід з рогами), який, правда, нікого не б'є, але стежить за вчинками дітей хорошими і поганими, і дає поради Перу Ноелю з приводу подарунків. Як істинний француз, Пер Ноель обов'язково спускається у винний льох, де цокається з винної бочкою, вітаючи вино зі святом.

А ось у італійців, за традицією викидають у новорічну ніч з вікон старі меблі, Дід Мороз – дама, яку звуть Бефана: це добра відьма, що спускається в димар на вогненній мітлі. Легенди свідчать, що Бефана підмітала підлогу, коли біля неї зупинилися три мудреця і покликали її подивитися на немовля Ісуса. «Ні, я дуже зайнята», - сказала вона. Пізніше вона передумала, але було пізно. І тепер у Святвечір вона обов'язково йде з дому шукати святого Немовляти, залишаючи для нього подарунки в кожному будинку.

Фінським дітям подарунки приносить козел в червоній шубі – Иолупуки. Його ім'я перекладається як «святковий козел», що символізує осла, на якому Христос колись в'їхав у Єрусалим. Правда, від традиційного Санта-Клауса фіни теж не відмовляються, адже рішенням ООН з 1984 року Лапландія офіційно проголошена «Землею Діда Мороза».

У Данії Діда Мороза звуть Юлеманден, в Норвегії – Юлебукк. І це все той же фінська козлик. Австрійці та швейцарці в Новий Рік Сильвестр-Клауса. Існує легенда про те, що римський папа Сильвестр (314 рік) спіймав жахливого морського монстра. Монстр пообіцяв повернутися в 1000 році і знищити світ, але до загальної радості, цього не сталося. З тих пір в Австрії і Швейцарії цю історію згадують на Новий рік. Люди вбираються в маскарадні костюми і називають себе Сильвестр-Клаусами.

Для британців одна з головних фігур Різдва – святий Стефан, який загинув за Христа і вважається покровителем коней. Подарунки ж діти замовляють Father Christmas (буквально Батько Різдво). Йому треба написати докладний лист з перерахуванням побажань і кинути його в камін. Дим з труби доставить список бажань прямо за призначенням.

Американці запозичили європейські традиції, але створили власний святковий персонаж – повелителя холоду Санта-Клауса в червоному жакеті на хутрі, в червоних штанях і чоботях, який роз'їжджав на санях, запряжених північними оленями. Адже як з'явився Санта-Клаус? На початку XIX століття вчитель давньогрецької мови з Нью-Йорка Климент Кларк Мур написав для своїх дітей різдвяну казку, переклавши у вірші перекази різних народів. Головного героя Мур назвав Санта-Клаусом, скоротивши ім'я Санта-Ніколаса. А зовнішність добродушного дідуся у червоному кожусі і червоних чоботях він списав зі свого помічника по будинку – толстого бородатого голландця, попыхивающего трубкою. Вірш Мура навіть опублікували в журналі, але потім забули на сорок років. А в 1862 році журнал «Харперс» замовив молодому художнику Томасу Насту обкладинку новорічного номера. Гортаючи старі журнали, наст натрапив на казку Мура, в якій описувався чудовий персонаж. Художник намалював Санта-Клауса, дозволивши собі замінити коротку трубку на люльку з довгим мундштуком. Успіх малюнка виявився приголомшливим! Санта-Клаус почав свою переможну ходу по планеті, а Наст все життя малював її портрети. Вас ця святочна історія повинна надихнути на власну творчість.

Санта-Клаус добрався навіть до Японії, хоча там є бог Хотейошо з очима на потилиці. А маленькі китайці вивішують на стінах панчохи, куди Дун Че Лао Рен (дідусь Різдво) кладе свої різдвяні дари.

В'єтнамці вважають, що в кожному будинку живе бог і у Новий рік він відправляється на небеса, щоб там розповісти, як провів рік, що минає, кожен з членів сім'ї. Колись в'єтнамці вірили, що бог плаває на спині риби коропа, тому в наш час на Новий рік в'єтнамці іноді купують живого коропа, а потім випускають його в річку або ставок.

Буває, Дід Мороз приймає абсолютно неймовірні образи, як, наприклад, у тубільців островів Самоа, де він випливає з моря у вигляді морського хробака Палоло. А у ескімосів Аляски він обертається тюленем. Скотарям Монголії Дід Мороз є у вигляді погонича худоби. Індуси впевнені, що у Новий рік все залежить від богині Лакшмі.

Наш Дід Мороз, або Мороз Іванович, схожий на американського Санта-Клауса, що не дивно. Російський Дід Мороз молодше Санта-Клауса. Його образ склався лише у другій половині XIX століття. Снігуронька увійшла в святкову життя лише після казки Олександра Миколайовича Островського.

Подарунки на новий рік ви можете купити в нашому інтернет магазинісувенірів ручної роботи.