Каталог товарів
Інтернет-магазин українських сувенірів і подарунків ручної роботи - Souvenir.com.ua

День святого Валентина

 

Хтось вірить в нього по-справжньому, хтось-ні. Так чи інакше, хочемо ми цього чи ні, але це свято існує вже багато століть. Хочете дізнатися, з чого все це почалося? Тоді читайте далі. :)

Є кілька версій виникнення свята Всіх Закоханих. Ось що мені вдалося знайти:

Про Валентина, що дав святу своє ім'я, відомо небагато. Кажуть, що він жив в ІІІ столітті н.е. у римському місті Терні. За одними даними, він був простим християнським священиком, інші легенди зводять його в ранг єпископа. За сукупністю даних можна з достатньою впевненістю припустити, що Валентин був відносно молодий, гарний собою, добрий і чуйний. Є відомості про те, що, поряд з основною професією, Валентин займався природничими науками та медициною.

Час життя і діяльності Валентина збігся з часом правління римського імператора Клавдія II, який дуже шанував військову доблесть прославлених римських легіонів і не дуже жалував християн. Для збереження військового духу імператор видав указ, що забороняє легіонерам одружуватися, бо вступив у шлюб занадто багато часу проводить в сім'ї і зайнятий думками не про благо імперії і військову доблесть.

Не лякаючись імператорського гніву, молодий християнський священик Валентин продовжував таємно вінчати закоханих легіонерів. Згідно з деякими даними, його заступництво закоханим тягнулося ще далі - він мирив посварених, писав любовні листи за недорікуватих і тупуватих вояк, дарував молодим парам квіти.

Зберегти все це потай не було ніякої можливості, а оскільки Римська імперія славилася своєю повагою до законів (донині ми живемо по Римському Праву), день від дня хмари згущалися над головою священика. Наприкінці 269 року н. е. грянув грім - Валентин був узятий під варту, а незабаром був підписаний указ про його страту.

Легенда оповитий романтичним флером і останні дні життя Валентина. Згідно з одним уявленням, в нього закохалася сліпа дочка тюремника. Валентин, як священик, що дав обітницю безшлюбності, не міг відповісти на її почуття, але в ніч перед стратою (13 лютого) прислав їй зворушливий лист. За іншою версією, Валентин сам закохався в прекрасну дівчину, та ще, користуючись своїми медичними знаннями, в очікуванні страти вилікував її від сліпоти.

Як усе було насправді, ми не знаємо і вже ніколи не дізнаємося, але безсумнівно одне - молодий християнський священик дійсно загинув в ім'я Кохання. І цієї Любові було йому відпущено дивно багато на одне його коротке життя - любов до Бога, любов до прекрасної дівчини, любов до людей взагалі, яким він допомагав і як священик, і як лікар, і як просто прекрасна людина з величезною, що творить добро душею.

Не дивно, що про Валентина не забули і обрали покровителем Усіх Закоханих. Як християнський мученик, що постраждав за віру, він був канонізований католицькою церквою. У Західній Європі день Святого Валентина відзначається з ХІІІ століття, в США з 1777 року. Тепер і у нас стало одним святом більше, хоча на Русі було своє свято закоханих. Він відзначався восьмого липня і був пов'язаний з легендарною історією любові Петра і Февронії.

Створення першої валентинки приписується Чарльзу, Герцогу Орлеанському (1415 рік), що сидів у цей час у в'язниці, в одиночній камері, і що вирішив боротися з нудьгою шляхом писання любовних послань власній дружині. Однак найбільшого розквіту валентинки досягли до вісімнадцятому сторіччі.

Тепер під "валентинкою" розуміються вітальні листівки у вигляді сердечок з найкращими побажаннями, визнаннями в любові, пропозиціями руки та серця чи просто жартами, які не підписують, і отримує, повинен сам здогадатися, від кого вони. Крім них люди дарують своїм коханим троянди (оскільки вважається, що вони символізують любов), цукерки-сердечка та інші предмети із зображеннями сердець, цілуються птахів і, звичайно, справедливо визнаного символу Дня Святого Валентина - маленького крилатого янголятка Купідона.

Тільки у нас в  магазині Ви можете купити серветки ручної , а так само, handmade магазин souvenir.com.ua радий запропонувати безліч товарів ручної роботи таких как матрьошки недорогоКераміка ручної роботи і багато іншого. Ви можете купити наші сувеніри та подарунки в багатьох містах України, наприклад в місті Ужгород і вибрати у нас що-небудь з українського Текстилю: український рушник, а також вишиванка для дівчинки і багато іншого. Будемо раді представити Вам сувеніри з українською символікою в інтернет-магазині souvenir.com.ua