Каталог товарів
Інтернет-магазин українських сувенірів і подарунків ручної роботи - Souvenir.com.ua

Колеги Діда Мороза

У кожного поважаючого себе професіонала, яким є Дід Мороз, обов'язково є колеги. Люди мало обізнані в питаннях образів та родоводів новорічних персонажів зазвичай вважають, що все це один новорічний супер-чарівник. А тому безжально переводять Santa Claus як Дід Мороз і навпаки. Запевняємо Вас, у Діда Мороза стільки ж спільного з Санта Клаусом як, наприклад, у Останкінської телевежі і Эйфилевой. Не вірите? Судіть самі ... Тут зібрані імена і описи колег Діда Мороза по новорічному ремеслу. Список далеко не повний, а тому організатори сайту будуть вдячні за будь-яку інформацію уточнює чи розширює даний список.

Joulupukki (Йоулупуккі - "лісова людина" - "різдвяний козел" - "різдвяний дід") - Фінляндія - Сиве волосся, охайна борода і вуса. Червоні куртка, штани і шапка-ковпак. Темний шкіряний пояс. Обов'язково - окуляри. Живе на горі Корвантунтури ("гора-вухо") не то в хатинці, не то в самій горі. Разом з ним живе дружина (?) Муори (Марія) і гноми. У стародавні часи ходив під різдво по домівках (колядував) пригощав слухняних дітей і карав неслухняних (для чого носив з собою різки). Надалі виховний аспект образу був загублений. Сучасний образ і легенда в основному взяті з Американського Санта Клауса. Популярний у Фінляндії та ряді Скандинавських країн. Проект ініційований влітку 1950 року у зв'язку з підготовкою до приїзду пані Елеонори Рузвельт. Офіційно проект відкрито у 1985 році. Санта-парк і "село" Йоулупуккі щорічно відвідують 250 тисяч туристів (більшість з Польщі, Японії, Італії та Англії).

Santa Claus (Санта Клаус) - США - Сиве волосся, охайна борода і вуса. Червоні куртка, штани і шапка-ковпак. Темний шкіряний пояс обтягує товсте черевце. По суті це ельф-життєлюб. Найчастіше на носі у нього очки, а в роті - паруюча трубочка (в останні роки намагається не "натискати" на цей елемент образу). Їздить в оленячій упряжці і підкидає подарунки в черевики й панчохи, залишені біля каміна. Ім'я "Санта Клаус" вперше з'явилося у пресі в 1773 році. За основу образу взято Святий Миколай мерликийский (див. далі). Перше литетратурное опис способу належить Вільяму Джилі, опублікували в 1821 році вірш "Santeclaus". Роком пізніше з'явився цілий віршований звіт про візит Санта Клауса вийшло з під пера Климента Кларка Мура (професійного стоматолога). Існуючий нині зовнішній вигляд Санта Клауса належить пензлю Хандона Сандблома - американського художника, намалювала в 1931 році серію малюнків для реклами кока-коли.

Sinter Klaas ("Синтер Клаас", "Сандеркласс") - Нідерланди, Голландія - Припливає на човні в супроводі чорношкірих слуг. Дарує подарунки.

Василь - Кіпр - Мабуть саме дивне ім'я новорічного персонажа. Тим не менш діти на Кіпрі пишуть своєму чарівникові: "Святий Василь, приходь, щастя подаруй, виконай всі мої бажання".

Баббо Натале (Баббе Натале) - Італія - Залишає свої сани на даху і через пічну трубу проникає в будинок, де для нього залишають трохи молока і солодощів "для підкріплення".

Святий Миколай, єпископ Мерликийский ("Ноель Баба") - Туреччина - Один з прообразів всіх новорічних персонажів. Добрий чудотворець і гонитель зла. Покровитель викрадених і втрачених дітей. Жив у 300 році нашої ери. За легендою - йшов як то Микола Мерликийский по селі повз будинку бідняка. А там батько збирався відправити своїх дочок "вчитися" найдавнішої професії. Не сподобалося це Миколі, і він вночі через димар підкинув до хати три гаманця з золотом (за іншою версією - три золоті монети). Потрапили вони в дівочі черевики, які сушилися біля каміна. Щасливий батько накупив дочкам приданого і видав їх заміж.

Паккайне ("Морозець") - Карелія - На відміну від більшості новорічних персонажів - це дуже молодий чоловік. Його відмінна риса - пустотливий характер. Про існування Паккайне фахівцям стало відомо зовсім недавно, так що цей персонаж молодий і в прямому і в переносному сенсі.

Мікулаш - Чехія, Словаччина - Приходить в ніч з 5 на 6 грудня, напередодні дня Святого Миколая. Зовні схожий на Російського Діда Мороза: та ж довга шуба, шапка, посох з закручених у спіраль верхи. Тільки от подарунки він приносить не в мішку, а в заплічному коробі. Так і супроводжує його не Снігуронька а ангел у білосніжному одязі і кошлатий чортеня. Хороших та слухняних дітей Мікулаш завжди радий обдарувати апельсином, яблуком або який-небудь насолодою (тобто чим-небудь смачним і їстівним!). Зате якщо в "різдвяному чоботі" у хулігана або нероби виявилася картоплина або шматок вугілля - це точно Мікулаш. Його робота. Як уживається Мікулаш з ще одним Новорічним персонажем Ежишкой (див. далі) - незрозуміло!

Єжішєк (Єжішєк) - Чехія, Словаччина - Напевно це самий скромний новорічний персонаж у світі. Підкидаючи подарунки в будинки дітей, Єжішєк уважно стежить щоб його ніхто не побачив. Мабуть саме з цієї причини про зовнішність цього добряка нічого не відомо. Натомість, лише дзенькне на ялинці різдвяний дзвіночок, тисячі чеських і словацьких дітей спрямовуються дивитися дісталися їм подарунки. "Хто це приніс?" - запитає інший нетямущий малюк. "Звичайно, Єжішєк!" - відповідають щасливі батьки.

А також:

Father Cristmas ("Різдвяний дід") - Великобританія; Weihnachtsmann - Німеччина; Шань Данину Лаожен - Китай; Одзі-сан ("Санта Одзі-сан") - Японія; Pere No'el ("Пер Ноель") - Франція; Святі Миклаус ("Святий Миклаус") - Західні слов'яни; Юлетомте - Данія, Гренландія; Юлебукк - Норвегія; Папа Ноель - Іспанія; Мош Джаріле - Румунія; Юль Темтен - Швеція Окремо хочеться замовити пару слів про Снігуроньку.

Снігуронька - унікальний атрибут образу Діда Мороза. Жоден його з молодших чи зарубіжних побратимів не має такого милого супроводу. Образ Снігуроньки - символ застиглих вод. Це дівчина (а не дівчинка), одягнена тільки в білі одежі. Ніякий інший колір в традиційній символіці не допускається. Її головний убір - восьмипроменевий вінець, шитий сріблом і перлами. Сучасний костюм Снігуроньки найчастіше відповідає історичного опису. Порушення колірної гами зустрічаються вкрай рідко і як правило виправдовуються відсутністю можливості виготовити "правильний" костюм.

Тільки у нас в  магазині «Магазин однієї вулиці» Ви маєте можливість вишиванка для дівчинки купити Київ, крім того, інтернет магазин ручної роботи souvenir.com.ua пропонує великий вибір сувенірів ручної роботи таких как домашні оберегикерамічний посуд ручної роботи і багато іншого. Ви можете купити наші сувеніри та подарунки в багатьох містах України, наприклад в місті Хмельницький і вибрати у нас що-небудь з українського Текстилю: рушник ручної роботи, а також весільний рушник купити і багато іншого. Будемо раді представити Вам подарунок жінці в інтернет-магазині souvenir.com.ua