HomeПодарунки і традиціїПро застільному етикеті
Каталог товарів

Інтернет-магазин українських сувенірів і подарунків ручної роботи - Souvenir.com.ua

Про застільному етикеті

Існуючі правила етикету розраховані на те, щоб їжа приносила якомога більшу користь, а застілля доставляло естетичне задоволення всім, хто його поділяє.

Наведемо головні правила.

* За святковим столом насамперед треба дотримуватися помірності в їжі, не переїдати і ні в якому разі не зловживати алкогольними напоями. Переїдання негативно позначається не тільки тут же за столом, але і в наступні дні.

* Відомо, що вмовляти і змушувати гостей випити більше, ніж вони можуть, вважається поганим тоном. Точно так само неприпустимо нав'язувати гостю їжу, якщо він від неї відмовляється.

* Зі свого боку гість не повинен критикувати подане блюдо, говорити, що воно несмачно. Навіть якщо воно не довелося вам до смаку, щоб не засмучувати господиню, постарайтеся з'їсти його, не відбивати охоту є у сусідів. Не слід також, дуже уважно роздивлятися або колупати вилкою те, що у тебе на тарілці. Це також неввічливо по відношенню до господині. Вихована людина буде їсти кожне запропоноване йому страву.

* Згідно правил застільного етикету блюда і тарілки беруть знизу і підтримують їх великим пальцем за край, не торкаючись їжі. Склянки й чарки також беруть знизу. Вилки, ложки, ножі протягують ручкою вперед. Всі приступають до їжі тільки тоді, коли обслужать останнього з тих, що сидять за столом гостя. Серветку беруть із тарілки, коли починають подавати на стіл, і кладуть, склавши вдвічі, на коліна.

* За столом сидять спокійно, прямо. Не слід спиратися ліктем, відставляти мізинець, жестикулювати, грати виделкою, ножем, читати.

* Під час їжу можна вести легку невимушену бесіду, обмінюватися новинами. Для більш жвавої бесіди, спорів, використовують перерви між їжею. Природно, що не розмовляють з повним ротом. Жувати слід не розкриваючи рота, неквапливо, беззвучно, кладучи в рот невеликі шматочки.

* Не слід тягнутися до віддаленого страви, краще попросити сусіда, щоб він подав блюдо або порцію з нього.

* Впало зі столу не піднімають, щоб не створювати суєти за столом. Підняти можна потім, коли всі вийдуть з-за столу. Якщо на столі щось перекинуто, розлито на це не звертають особливої уваги. Якщо облито плаття або костюм, можна вийти з-за столу, щоб привести себе в порядок.

* Із загальної посуду беруть потроху. Страви кладуть на тарілку виделками й ложками, які перебувають на загальному блюді, не торкаючись ними своєї тарілки і не забуваючи покласти їх на блюдо. Шматки на загальному блюді не вибирають, а беруть поспіль, починаючи з краю. Вибирати дозволяється лише при подачі жаркого з птиці.

* Маленькі бутерброди переносять спеціальними виделками на свою тарілку і з'їдають не розрізаючи, великі розрізають на маленькі шматочки з допомогою ножа і вилки. Хліб, якщо до нього не покладена спеціальна вилка, беруть руками, кладуть на тарілку або серветку. Якщо шматки великі, від них відламують маленькі шматочки. Найкраще хліб відразу нарізати маленькими тонкими скибками. На хліб намазують масло, паштет, ікру. Їх беруть загальним ножем, перекладають на край своєї тарілки, потім своїм ножем переносять на хліб.

* Сир і ковбасу також перекладають на свою тарілку загальної виделкою, потім їдять, відрізаючи маленькі шматочки. Сосиски в целофановій упаковці подають на стіл очищеними, в натуральній оболонці очищають на тарілці: після того як відрізаний шматочок, виделкою притримують край шкірки, а ножем знімають з неї м'ясо.

* Коли користуються ножем і виделкою, виделку тримають у лівій, а ніж у правій руці. Коли їдять однією виделкою, її беруть правою рукою. Ніж і виделку тримають над тарілкою під невеликим кутом. Коли їдять ножем і виделкою, їх тримають весь час в руках, навіть в той момент, коли їдять тільки виделкою.

* Холодні закуски нарізають на шматки відразу, гаряче м'ясо відрізають невеликими шматочками, щоб воно не охололо. При цьому завжди користуються ножем. Виняток становлять тільки м'ясні страви з рубленого м'яса (котлети, гуляш, бефстроганов тощо). Відокремлюючи м'ясо від кісток, його притримують вилкою, а ножем відокремлюють кістка. Птицю, навіть найменшу, їдять за допомогою виделки і ножа. Тільки зовсім дрібні кісточки при необхідності можна брати рукою. Якщо до птиці подані чашки з водою, треба змочити пальці, після чого витерти їх серветкою.

* Для рибних страв існують спеціальні рибні ніж і вилка. Якщо їх не подали, можна рибу є однією виделкою і допомагати шматочком хліба. Іноді рибу їдять і двома виделками. Кісточки від риби, як і кісточки від м'яса, компоту, спочатку кладуть на який підніс до рота вилку, а потім – на край тарілки або на спеціальну маленьку тарілочку.

* Котлети, омлети, овочі, картопля при необхідності ріжуть ножем або розчленовують виделкою, як і каші. Яйця всмятку подають у спеціальних чарках і їдять ложечкою, зварені в круту очищають на тарілці, розрізають вздовж і їдять.

* Фрукти зазвичай беруть рукою. Апельсини чистять за допомогою ножа, а мандарини руками. Часточку лимона можна з'їдати разом з шкіркою. Якщо на стіл подані фруктові ніж і вилка, є фрукти руками не рекомендується. Груші і яблука нарізають ножем, а їдять виделкою. Шкірку знімають, нарубав шматочок вилку. Їдять невеликими шматочками.

* Виноград притримують за гілку лівою рукою, а правою відривають виноградинку за виноградинкой. Поруч з десертною тарілкою ставлять блюдце, в яке кладуть товсту шкірку або гілочки. Таке ж блюдце необхідно ставити, якщо подають на стіл фрукти з кісточкою. Сливи розламують навпіл, а кісточки кладуть на тарілку.

* Полуницю подають з плодоніжками, попередньо ретельно промивши. Ягоду відкушують до плодоніжки, останню кладуть на додаткову тарілочку. * Черешню або вишню ставлять на стіл в невеликих тарілочках разом з гілочками. Поруч з десертною тарілкою (праворуч) кладуть чайну ложку. Ягоди беруть рукою, а гілочки складають на додаткову тарілку. Сюди ж кладуть і кісточки, але спочатку їх викладають на який підніс до рота чайну ложку.

* Ягоди зазвичай подають окремими порціями разом з чайною ложкою. Кавунові часточки очищають від шкірки, нарізають на невеликі шматочки і виделкою підносять до рота.

* Варення, мед перекладають з вазочки у свою розетку загальної ложкою. Шматок торта або пирога беруть лопаткою, щипцями або великий виделкою і переносять на свою тарілку. Тістечка їдять спеціальною виделкою або чайною ложкою, тверді тримають у руці, як і пиріжки, булочки, цукерки.

* Шоколадні або інші цукерки без обгортки пропонують гостям з коробки або ж укладені за допомогою щипців в вазочку. Взявши цукерку, її слід покласти на індивідуальну десертну тарілку. Мармелад або конфітюр кладуть на десертну тарілку із загальної вази з допомогою ложки, намазують на хліб ножем.

* Палити за столом дозволяється тільки в тому випадку, коли всі гості вже закінчили їсти. Господар повинен сам потурбуватися про те, щоб на столі були сигарети, попільнички. Якщо на столі ви не виявили сигарети і попільничку, то це говорить про те, що в цьому будинку не курять. Ніколи не використовуйте в якості попільнички тарілку або розетку.

* Не можна об'їдатися. Як відомо, будь-яку хворобу легше запобігти, ніж лікувати. Розрекламовані препарати від «важкості у шлунку» типу фестала, мезим-фортеили панзинорма дійсно дозволяють з'їсти трохи більше, ніж зазвичай... Але при одному істотному умови: прийняти таблетку треба не після, а до трапези. В крайньому випадку – з першої ж ложкою салату олів'є.

В нашому магазині Ви можете скатертина льон купити Київ , а так само, інтернет магазин сувенірів Україна souvenir.com.ua радий запропонувати безліч товарів ручної роботи таких как сувеніри оберегидерев'яні свічники і багато іншого. Ви можете купити наші сувеніри та подарунки в багатьох містах України, наприклад в місті Миколаїв і вибрати у нас що-небудь з українського Текстилю: серветки Декоративні, а також Українська спідниця плахта і багато іншого. Будемо раді представити Вам подарунок жінці в магазині souvenir.com.ua