Каталог товарів
Фото:
Інтернет-магазин українських сувенірів і подарунків ручної роботи - Souvenir.com.ua

Характерні особливості петриківського розпису.

Оновлення сучасного суспільного життя в Україні вимагає формування національно свідомих громадян. Особливого значення набувають культура, мистецтво, власне все те, що духовно підносить людину. В цих умовах слід задуматися, чи може існувати культура без національного коріння, без генетичної пам'яті, без придбаного у віках духовної спадщини. У всі часи в Україні традиційна народна культура відігравала роль національної. Тому збереження народної творчості як формотворною основи етнокультури - одне з основних завдань сучасних українців.

Нинішній період розвитку декоративно-прикладного мистецтва України є значущими в плані утвердження його соціально-культурного потенціалу. Творчо наслідуючи традиції, художники залучаються до загальним руслом розвитку сучасної культури. Про еволюцію народного розпису розповідають різноманітні сучасні виставки творів народних майстрів Дніпропетровщини, Івано-Франківщини, Київщини, Львівщини, Полтавщини, Черкащини, Харківщини, Хмельниччини, Херсонщини та багатьох інших, які не тільки успадкували кращі мистецькі традиції, а й збагатили цей вид мистецтва новою тематикою, сучасними орнаментальними мотивами, вишуканою палітрою фарб.

Яскравою сторінкою увійшла декоративний розпис в історію культури українського народу. Далеко за межами України відомі імена народних майстрів села Петриківки Дніпропетровської області. Ажурний, графічно чіткий орнамент, що у минулому розвивався як настінний розпис і декор побутових предметів, сьогодні широко використовується в художній промисловості, книжковій графіці, оформленні і. т. п.. Чарівний петриківський квітка розцвіла на чудовому порцеляновому блюді, загадковим візерунком ліг на шовкову тканину, коштовним самоцветом заблискав на лакованій поверхні сувенірної шкатулки.

Своєрідний орнамент Петриківки мав давні традиції, свою пластичний мову, техніку і свій арсенал художніх образів. З покоління в покоління передавалися традиції розпису, самобутнього, переважно рослинного орнаменту, що згодом усе більш удосконалювався. Побутові речі з петриківським розписом, що знаходяться в музеях, відносяться до ХУШ-ХІХ столетиям. Сам же орнамент бере початок від стародавньої традиційної орнаментики, що широко застосовувалася в побуті запорожців, які прикрашали житла, начинку і зброю.

Сучасний петриківський орнамент характеризується, насамперед, як рослинний, переважно квітковий. Він ґрунтується на уважному вивченні реальних форм місцевої флори і створенні на цій основі фантастичних, неіснуючих у природі квітів (наприклад, "лучка" чи "кучерявки"). Широке застосування мають мотиви садових (жоржини, астрі, троянди) і лугових (ромени, волошки) квітів і ягід калини, полуниці і винограду. Характерними є також зображення листя, що називають "папороттю", бутонів та пірчастої ажурного листя. Для петриковсих орнаменталистов характерні надзвичайно точний окомір і дивна спритність руки - усі майстри малюють без попередньо наміченого контуру, не користаючись жодним вимірювальним інструментом. Віртуозність виконання досягається листом з допомогою тоненького пензлика з котячої вовни. Крім кисті, Петриківські майстри застосовують стебла, трісочки, а ягоди і деякі квіти малюють просто пальцем.


Петриківські майстри застосовують для розпису на папері яєчну темперу, у настінному розписі - гуаш, яєчну темперу й олійні фарби на ґрунті, а на дереві переважає підлаковий розпис олійними фарбами.

Основними традиційними композиційними сюжетами петриківського розпису є декоративні панно, що часто нагадують мануфактурні килими XIX сторіччя, "вазон","букет", окрему "гілочку"і "фриз" .
  
Ці види композицій використовувалися в настінному розписі як компоненти архітектурного декору інтер'єра. Характерною рисою традиційної композиції, наприклад, петриківського "букета" є розташування в його центрі трьох великих квіток, зі сторін яких відгалужуються менші за розміром квіточки і бутони, що завершуються граціозно вигнутими вусиками і стеблинками лугових трав. Кольорове рішення такого букета завжди тримається на основних акцентують плямах (в даному випадку - на трьох центральних квітах), яким ритмічно відповідають - перегукуються з ним - маленькі кольорові цятки другорядних елементів композиції.

Для колориту традиційного петриківського розпису характерне контрастне з'єднання основних і додаткових квітів спектра, причому переважають червоні і зелені фарби. Нині петриківські майстри, що мають уже визначену художню професійну освіту, часто виконують свої композиції в теплій або холодній гамі.
 
Цікаво відзначити, що пишуть вони від себе, а не до себе, як це роблять, наприклад, хохломские майстри декоративного розпису.

Поступово з петриківських селян виділилася група напівпрофесійних майстрів, що вказувало розпис не тільки інтер'єри будинків, а і скрині, дерев'яні тарілки, народні музичні інструменти, сани, віялки, підноси а на початку XX сторіччі почали робити паперові мальовки.

У нас вмагазині Ви можете купити дитячу вишиванку інтернет магазині, крім того, подарунки Київ інтернет магазин souvenir.com.ua пропонує великий вибір подарунків ручної роботи таких как картини різьблення по деревукрасиві шкатулки і багато іншого. Ви можете купити наші сувеніри та подарунки в багатьох містах України, наприклад в місті Дніпро і вибрати у нас що-небудь з українського Текстилю: рушник вінчальний, а також український національний одяг і багато іншого. Будемо раді представити Вам сувеніри з України в магазині souvenir.com.ua