Каталог товарів
Інтернет-магазин українських сувенірів і подарунків ручної роботи - Souvenir.com.ua

Свята великобританії



1 Травня - один з найбільш дивних всесвітніх свят. Навіть його родовід веде свій початок з придушення чиказької міської поліцією 1 травня 1886 року заворушень, що спалахнули під час демонстрації місцевих робітників.

СІЧЕНЬ

Up - Helly-Aa

В 9 столітті на Шетландські острови, що поряд з узбережжям Шотландії, напали вікінги. Цю подію відзначають кожну зиму жителі міста Лервік (Lerwick), що стоїть на одному з островів. Вони роблять модель корабля вікінгів (з драконом на носі), вбираються в костюми вікінгів і морозним січневим вечором несуть корабель через все місто до моря, де, слідуючи звичаєм вікінгів ховати своїх воїнів, його урочисто спалюють.

ЛЮТИЙ

St. Valentine's Day, 14 лютого

Святий Валентин - покровитель усіх закоханих. У цей день закохані дарують один одному особливі листівки ("валентинки").

БЕРЕЗЕНЬ

St. David's Day, 1 березня

Святий Девід - покровитель Уельсу. Це свято дуже важливе для жителів Уельсу, які носять в цей день в петлицях нарциси - емблему країни.

St. Patrick's Day, 17 березня

День покровителя Ірландії. На відміну від мешканців інших країн Об'єднаного Королівства, ірландці дуже активно відзначають день Святого Патріка. Він відзначається не тільки в самій Ірландії, але і скрізь, де є хоч скільки-небудь значне скупчення цього веселого народца. Наприклад, у Нью-Йорку в цей день проводиться парад.

Mother's Day, 26 березня

У вікторіанські часи дітей посилали працювати далеко від дому в ранньому віці, а гроші, зароблені ними, пересилали в сімейний бюджет. Один день в році дітям дозволялося провести вдома разом з батьками. Вони приносили матерям (і бабусям) невеликі подарунки, такі, як букетики квітів або свіжі яйця. Тепер в цей день діти дарують матерям і бабусям букетики квітів і виконують за них всю домашню роботу.

КВІТЕНЬ

April fool's Day, 1 квітня

Це свято з'явилося в середніх століттях, хоча тоді він мав дещо інший вигляд: у цей день слуги ставали господарями, а господарі слугами. За століття традиції змінилися, і тепер 1 квітня - день жартів і розіграшів.

День народження королеви Єлизавети II (справжній), 21 квітня

В цей день всі газети, радіо - і телевізійні станції вітають королеву з її днем народження.

St. George's Day, 23 квітня

День покровителя Англії, святого Джорджа, якого шанують за те, що він убив дракона, який тероризував кілька англійських сіл. По суті, це англійський варіант дня святого Патріка. В цей день піднімають прапор Англії, відомий під назвою "Хрест святого Джорджа" (the St. George Cross). Англійці носять червоні троянди, емблему Англії; до святкового столу вони готують традиційні англійські страви, такі, як ростбіф і йоркширський пудинг, сосиски в тісті (toad-in-the-hole) і т. д. Крім того, в цей день вони виспівують англійські народні пісні.

Пасха (Великдень), квітень

Цей день для багатьох є більш важливим релігійним святом, ніж Різдво. Багато жителів Великобританії присутні на пасхальній службі. Великодня служба в суботу ввечері триває більше двох годин, починаючись в 9.30 вечора і закінчуючись опівночі. Після служби всі вітають один одного із закінченням Великого посту і початком нового року (до речі, щоб показати початок нового року і нового життя, багато церков прикрашають гілками дерев з набряклими бруньками, нарцисами і розфарбованими яйцями. Після служби всі повертаються додому і їдять паску (це по-нашому, а у них - Easter Simnel cake), який являє собою брикет, схожий з різдвяним, але прикрашений марципанами, що символізують 12 апостолів Ісуса Христа.

ТРАВЕНЬ

May Day, 1 травня

Це зовсім не "свято миру і праці". В середні віки в цей день дівчата вставали до світанку і вмивалися росою, вірячи, що це зробить їх чарівними на рік вперед. Також в цей день проводилися змагання зі стрільби з лука, жителі співали і танцювали. Цей звичай ще виживає у деяких глухих британських селах, але міські жителі повністю його ігнорують.

ЧЕРВЕНЬ

День народження королеви (офіційний), 2-я субота червня

Офіційний день народження правлячого монарха святкується в другу суботу червня. Він відзначається церемоніальним парадом в Уайтхоллі (Whitehall), на якому присутня королівська сім'я, запрошені нею гості і просто глядачі. Ця церемонія бере свій початок з кінця сімнадцятого століття, коли було прийнято проносити прапори перед солдатами, щоб ті могли їх побачити і запам'ятати. З 1748 року парад з урочистим пронесением прапорів перед військом став проводитися в офіційний день народження монарха. Під час церемонії королева інспектує війська, а після неї вона дає великий бал, де збирається вся знати держави.

Midsummer's Day, 24 червня

Традиційно вважається найдовшим днем року. В цей день всі друїди відправляються до стародавнього Stonehenge і спостерігають за тим, як сонце світить на знаменитий Heel stone. Для друїдів це свято являє собою найважливішу подію року, іншим же жителям островів зовсім не до нього.

ЖОВТЕНЬ

The Tattie Holidays / The Potatoe Holidays, жовтень

Монарх завжди Раніше в ці вихідні молоді люди допомагали фермерам збирати урожай картоплі, але тепер, коли цей процес механізований, ці дні називаються просто жовтневими вихідними. Британці в цей день відправляються в свій заміський будинок або просто відвідують родичів.

Hallowe'en (Hallows Evening), 31 жовтня

Вечір перед Днем усіх святих, коли духи і привиди звільняються і нишпорять по вулицях у пошуках людей. У старовину люди в цей день не виходили на вулицю і замикали всі вікна і двері, щоб не дати злим духам проникнути в будинок. У наш час це свято відзначають весело і шумно. Діти вбираються в костюми чудовиськ і ходять по сусідських хатах, вимагаючи солодощів. Також в цей день влаштовують маскаради і виставляють у вікно порожній гарбуз з вирізаними очима і ротом і свічкою всередині, щоб відлякати духів.

ЛИСТОПАД

Guy Fawkes' Day, 5 листопада

Це один з унікальних свят Англії, виник зовсім не святкової події.5 листопада 1605 року купка католиків спробували підірвати будівлю парламенту разом з урядом, королем Джеймсом I, королевою і сином.

Змовники були незадоволені ставленням короля до католиків і сподівалися, що англійські католики зможуть захопити владу в країні, якщо вони вб'ють членів уряду і королівської сім'ї. Змовники орендували підвал під будівлею парламенту, і за кілька днів до відкриття парламенту Гай Фоукс (Guy Fawkes) заховав у підвалі двадцять бочок з порохом. Але один з змовників попередив свого родича лорда Монтигла (Monteagle), щоб той не приходив до парламенту 5 листопада. Згаданий лорд, у свою чергу, попередив влади, які і схопили Гая на місці злочину. Всі інші конспіратори або загинули, намагаючись врятуватися від арешту, або були страчені. Так що 5 листопада залишився днем спогадів про цю подію. За кілька днів до свята діти роблять чучуло Гая в натуральну величину з старого одягу, набитою соломою і газетами, і носять це чучуло по вулицях, вигукуючи "Pennies for the Guy!" і заробляючи гроші. Увечері 5 листопада люди роблять великі багаття, на яких опудала спалюються, запускають феєрверки і навіть печуть картоплю і каштани на вугіллі багаття. Це свято вважається дуже веселим, незважаючи на те, що з-за "запалу" святкування в цей день трапляється набагато більше пожеж.

St. Andrew's Day, 30 листопада

День покровителя Шотландії.

ГРУДЕНЬ

Advent (підготовка до Різдва), 1-24 грудня

Це тижні підготовки до Різдва. В цей час духовні наставники християн просять їх задуматися про справжній сенс Різдва і обдумати, чи дійсно вони наслідують приклад Ісуса Христа у своєму житті. Одна з головних традицій цих тижнів - це вінки зі свічками, які мають особливе значення. Такі вінки роблять на першу неділю цього періоду, і зазвичай вони складаються з 5 свічок: чотирьох червоних і однією білою. Щонеділі запалюється нова червона свічка. Вони запалюються в той час, коли сім'я збирається разом за молитвою, святковим столом і т. д. Білу свічку запалюють у вечір перед Різдвом як символ того, що в світ прийде Христос і освітить темряву.

Christmas, 24-25 грудня

Звичай вішати шкарпетки для подарунків прийшов з Англії. Санта Клаус одного разу упустив кілька золотих монет, коли спускався вниз по димоходу. Монети б провалилися в грубку і пропали б, якби вони не потрапили в носок, який був повішений для просушування. З тих пір діти вішають шкарпетки на камін в надії знайти їх повними подарунків. Діти пишуть листи Санта Клаусу з описом їх бажань, але замість того, щоб відправляти їх поштою, вони кидають їх у вогонь. А Санта Клаус старанно читає дим. Будинок прикрашають хвойними гілками і лісовими ягодами. Ця традиція зберігалася задовго до хрещення Англії. Гілки і ягоди приносили в будинок, щоб розігнати зимовий смуток і нагадати, що весна вже не за горами. Омелу (mistletoe) можна знайти на яблунях та вербах. Її розвішували по дому ще стародавні друїди, які вірили, що омела володіє містичними силами, які приносять удачу будинку і відлякують злих духів. Різдвяну ялину стали прикрашати на Різдво близько тисячі років тому в Німеччині, коли святий Боніфацій, який звернув німців в християнство, за легендою наткнувся на групу язичників, які збиралися принести в жертву дубу хлопчика. У люті святий Боніфацій зрубав великий дуб і, на його подив, з дубового пня виросла ялина. Святий сприйняв це як знак християнської віри. Лише в шістнадцятому столітті ялинки стали приносити додому. Прикраса різдвяної ялинки, хоча і споконвічно німецький звичай, стало дуже популярним з 19841 року, коли принц Альберт наказав принести і прикрасити ялинку в Віндзорському замку для його дружини Вікторії та їх дітей. Ялинки прикрашали свічками до тих пір, поки не винайшли електричні гірлянди. У Святвечір діти залишають пироги з м'ясом і бренді для Санда Клауса і моркву для оленів. За традицією до святкового обіду, крім усього іншого, подаються різдвяні крекери. Коли їх розламують (природно, з гучним тріском), звідти випадає святковий паперовий головний убір у формі корони, іграшка або подарунок та святкова жарт. Подарунки відкриваються вранці на Різдво. Діти прокидаються дуже рано вранці і знаходять носок, повний подарунків, в ногах ліжка і подарунки на підлозі. Пізніше родина збирається разом, щоб відкрити всі подарунки, які були залишені під ялинкою.

Boxing Day, 26 грудня

Назва цього свята походить зовсім не від боксу, а від слова 'box' (коробка, ящик). За традицією в цей день у церквах відкривають коробки з пожертвуваннями і їх вміст роздається бідним. Раніше в цей день слуг відпускали додому на святковий обід з сім'єю. По суті своїй, свято є додатковим вихідним після Різдва.

Новий рік 31 грудня -1 січня

Традиційно галасливий свято зустрічі нового року. Влаштовують багатолюдні вечірки, багато п'ють, їдять і веселяться. Шотландці святкують Різдво досить серйозно і сумно, зберігаючи весь святковий запал для новорічного вечора, який у них називається Hogmanay. Назва свята походить від назви виду вівсяного коржа, яку традиційно давали дітям в новорічний вечір. Також в Шотландії вважається, що перша людина, яка зайде в будинок після настання Нового року, значно вплине на їх фінансовий стан. Зазвичай вважається, що незнайомці приносять удачу. В залежності від регіону, успіх приносить світловолосий або темноволосий чужинець. В Англії удачу приносить чоловік, який приніс в будинок шматок вугілля.

Новий рік 31 грудня -1 січня

Традиційно галасливий свято зустрічі нового року. Влаштовують багатолюдні вечірки, багато п'ють, їдять і веселяться.

Шотландці святкують Різдво досить серйозно і сумно, зберігаючи весь святковий запал для новорічного вечора, який у них називається Hogmanay. Назва свята походить від назви виду вівсяного коржа, яку традиційно давали дітям в новорічний вечір. Зауважте, що якщо в Англії свято зустрічі Нового року називається New year's Eve, то в Шотландії він називається Auld year's Nicht. Також в Шотландії вважається, що перша людина, яка зайде в будинок після настання Нового року, значно вплине на фінансовий стан сім'ї протягом наступного року. Зазвичай вважається, що незнайомці приносять удачу. В залежності від регіону, успіх приносить світловолосий або темноволосий чужинець.



В Англії ж існує інша, не менш цікава традиція: за кілька хвилин до північного бою годинника в новорічну ніч батько сімейства або темноволосий гість покидає будинок через чорний хід, несучи невеликий згорток, в якому знаходяться шматок вугілля, скибку хліба і монета. В наші дні англійці, звичайно, відчувають великі труднощі при разыскивании вугілля для цієї традиції. Людина, яка "несе старий рік" і потім "приносить Новий рік", ні в якому разі не повинен бути блондином або рудим - це може принести невдачу. Через хвилину після настання Нового року ця людина входить в будинок, голосно ляскаючи дверима, а вся родина зустрічає його сміхом, криками, привітаннями і поцілунками. Потім згорток, який був принесений таким же чином рік тому, викидається в сміттєвий кошик, а новий пакунок зберігається до кінця року. Вміст згортка має забезпечити родину теплом, їжею і достатком протягом усього нового року.
 

в нашому інтернет-магазині Ви можете купити сувеніри недорого, крім того, Подарунки сувеніри інтернет магазин Україна souvenir.com.ua має великий вибір товарів ручної роботи таких как пивний бочонокоберіг і багато іншого. Ви можете купити наші сувеніри та подарунки в багатьох містах України, наприклад в місті Житомир і вибрати у нас що-небудь з українського Текстилю: вінки зі штучних квітів, а також лялька Українка і багато іншого. Будемо раді представити Вам подарунок жінці на сайті souvenir.com.ua