Каталог товарів
Інтернет-магазин українських сувенірів і подарунків ручної роботи - Souvenir.com.ua

Походження Діда Мороза

 

Уявіть собі, що предками Діда Мороза в одних країнах вважають місцевих гномів. В інших - середньовічних мандрівних жонглерів, які співали різдвяні пісні, або бродячих продавців дитячих іграшок. Існує думка, що серед родичів Діда Мороза значиться східнослов'янський дух холоду Тріскун, він же Студенець, Мороз. Образ Діда Мороза складався століттями, і кожен народ вносив у його історію щось своє. Але серед предків старця був, виявляється, і цілком реальна людина. У IV столітті жив у турецькому місті Миру архієпископ Микола. За переказами, це був дуже добрий чоловік. Так, одного разу він врятував трьох дочок бідної родини, підкинувши у вікно вузлик з золотом. Після смерті Миколи оголосили святим. В XI столітті церкву, де він був похований, пограбували італійські пірати. Вони викрали останки святого і відвезли до себе на батьківщину. Парафіяни церкви святого Миколи були обурені. Вибухнув міжнародний скандал. Історія ця наробила так багато шуму, що Микола став об'єктом шанування і поклоніння християн з різних країн світу.

В середні віки твердо встановився звичай у Николин день, 19 грудня, дарувати дітям подарунки, адже так робив сам святий. Після введення нового календаря святий став приходити до дітей на Різдво, а потім і в Новий рік. Скрізь доброго старого називають по-різному, в Англії та Америці - Санта-Клаус, а у нас - Дід Мороз.

Хто він такий - наш старий друг і добрий чарівник російський Дід Мороз? Наш Мороз - персонаж слов'янського фольклору. Протягом багатьох поколінь східні слов'яни створювали і зберігали своєрідну "усний літопис": прозові перекази, епічні сказання, обрядові пісні, легенди і казки про минуле рідної землі.

У східних слов'ян представлений казковий образ Мороза - богатиря, коваля, який сковує воду "залізними морозами". Самі Морози часто ототожнювалися з буйними зимовими вітрами. Відомо кілька народних казок, де Північний вітер або Мороз) допомагає заблукав подорожнім, вказуючи дорогу.

Наш Дід Мороз - образ особливий. Він відображений в давніх переказах (Карачун, Позвізд, Зимник), російських народних казках, фольклорі, російській літературі (п'єса А. Н. Островського "Снігуронька", поема Н.А. Некрасова "Мороз, Червоний ніс", вірш В. Я. Брюсова "Царя Північного полюса", карело - фінський епос "Калевала").

Позвізд - слов'янський бог бур і негод. Варто було йому труснути головою - на землю валив крупний град. Замість плаща влачились за ним вітри, з поли його одягу падав лапатий сніг. Стрімко носився Позвізд з небес, супроводжувана почтом бур і ураганів.

У легендах стародавніх слов'ян існував і інший персонаж - Зимник. Він, як і Мороз, представлявся у вигляді старого невеликого зросту, з білим волоссям і довгою сивою бородою, з непокритою головою, в теплому білому одязі і з дерев'яною булавою в руках. Де він пройде - там чекай сильної холоднечі.

Серед слов'янських божеств виділявся своєю лютістю Карачун - злий дух, який скорочує життя. Давні слов'яни вважали його підземним богом, повелевавшим морозами.

Але з часом Мороз змінювався. Суворий, в компанії Сонця і Вітру розгулює по землі і смерть морозивший зустрілися на шляху мужиків (в білоруській казці "Мороз, Сонце та Вітер), він з грозного поступово перетворюється в справедливого і доброго діда.

Костюм Діда Мороза теж з'явився не відразу. Спочатку його зображували в плащі. До початку XIX століття голландці малювали його струнким курцем трубки, вміло прочищати димарі, через які він закидав дітям подарунки. Наприкінці того ж століття його одягли в червону шубу, облямовану хутром. У 1860 році американський художник Томас Найт прикрасив Діда Мороза бородою, а незабаром англієць Тенніел створив образ добродушного товстуна. З таким Дідом Морозом всі ми добре знайомі.

І все ж, давайте спробуємо визначити основні риси образу Російського Діда Мороза відповідні як історичних так і сучасним уявленням про це казкового чарівника. На думку одного з дослідників образу Діда Мороза - кандидата історичних наук, мистецтвознавця і етнолога Світлани Василівни Жарниковой - традиційний вигляд Діда Мороза, згідно прадавньої міфології та символіки кольору, передбачає:

Борода і волосся - густі, сиве (сріблясті). Ці деталі зовнішності, крім свого "фізіологічного" сенсу (старець сивий) несуть ще і величезний символьний характер позначаючи могутність, щастя, благополуччя і багатство. Дивно, але саме волосся - єдина деталь образу не перетерпіла за тисячоліття ніяких значних змін.

Сорочка і штани - білі, лляні, прикрашені білим геометричним орнаментом (символ чистоти). Ця деталь практично загубилася в сучасному уявленні про костюмі. Виконавці ролі Діда Мороза і костюмери воліють закрити шию виконавця білим шарфом (що припустимо). На штани, як правило, не звертають уваги або шиють їх червоними під колір шуби (страшна помилка!)

Шуба - довга (по щиколотку або по гомілку), обов'язково червона, розшита сріблом (восьмикутні зірки, гуськи, хрести і інший традиційний орнамент), облямована лебединим пухом. Деякі сучасні театральні костюми, на жаль, грішать експериментами в області кольорової гами і заміни матеріалів. Напевно багатьом доводилося спостерігати сивочолого чарівника в синій або зеленій шубі. Якщо так, знайте - це не Дід Мороз, а один з його численних "молодших братів". Якщо шуба коротке (гомілка відкрита) або має яскраво виражені гудзики - перед вами костюм Санта Клауса, Пер Ноеля або ще когось із зарубіжних побратимів Діда Мороза. А ось заміна лебединого пуху на біле хутро хоч і не бажана, але все ж допустима.

Шапка - червона, розшита сріблом і перлами. Облямівка (залом) лебединим пухом (білим хутром) з трикутним вирізом виконаним на лицьовій частині (стилізовані роги). Форма шапки - півовал (кругла форма шапки традиційна для російських царів, досить згадати головний убір Івана Грозного). Крім ставного ставлення до кольору, описаного вище, театральні костюмери сучасності пробували урізноманітнити прикраса і форму головного убору Діда Мороза. Характерні такі "неточності": заміна перлів на скляні алмази і самоцвіти (допустима), відсутність вирізу за оторочке (не бажано, але зустрічається дуже часто), шапка правильної напівкруглої форми (це Володимир Мономах) або ковпак (Санта Клаус), помпон (він же).

Трипалі рукавички або рукавиці - білі, розшиті сріблом - символ чистоти і святості все, що він дає з своїх рук. Трехпалость - символ приналежності до вищого божественного начала ще з неоліту. Який символьний сенс несуть сучасні червоні рукавиці - невідомо.

Пояс - білий з червоним орнаментом (символ зв'язку предків і нащадків). В наші дні зберігся як елемент костюма повністю втративши символьний зміст і відповідну колірну гаму. А шкода ...

Взуття - срібні або червоні, шиті сріблом чоботи з піднесеним носком. Каблук скошений, невеликих розмірів або повністю відсутня. В морозний день Дід Мороз одягає білі, шиті сріблом валянки. Білий колір і срібло - символи місяця, святості, півночі, води і чистоти. Саме по взуттю можна відрізнити справжнього Діда Мороза від "підробки". Більш-менш професійний виконавець ролі Діда Мороза ніколи не вийде на публіці в черевиках або чорних чоботях! В крайньому разі він постарається знайти червоні танцювальні чоботи або звичайні чорні валянки (що, безумовно, не бажано).

Посох - кришталевий або сріблястий "під кришталь". Ручка вита, так само сріблясто-білої кольорової гами. Посох завершує лунница (стилізоване зображення місяця) або голова бика (символ влади, родючості і щастя). У наші дні важко знайти посох відповідний цими описами. Фантазія художників-декораторів і реквізиторів практично повністю змінили його обриси.

У нас в магазині «Магазин однієї вулиці» Ви можете обереги купити Києві , а так само, магазин сувенірів недорого souvenir.com.ua радий запропонувати безліч подарунків ручної роботи таких как бочонок з краномкрасиві шкатулки і багато іншого. Ви можете купити наші сувеніри та подарунки в багатьох містах України, наприклад в місті Львів і вибрати у нас що-небудь з українського Текстилю: дитячі віночки, а також скатертина вишита хрестом ручна робота купити і багато іншого. Будемо раді представити Вам хенд мейд подарунки на сайті souvenir.com.ua