Каталог товарів
Інтернет-магазин українських сувенірів і подарунків ручної роботи - Souvenir.com.ua

 

"Українські національні символи-обереги"

До українських національних символів–оберегів належать вінок та рушник. Українські дівчата влітку ходили з непокритою головою, обвиваючи її стрічкою, а на свята надягали вінки. Вінок у багатьох народів (зокрема в українців) – це оберіг і дівоча оздоба з живих або штучних квітів, колосків, кольорового пір'я. Був обов'язковим у вбранні нареченої на весіллі, а також у деяких інших звичаях та обрядах (гадання на Купала, коронування на обжинках), як символ українських народних пісень.
Вважалося, що вінок з живих квітів оберігає дівчину від напасників і лихого ока. Народ вірив, що дівчина, маючи на своїй голові вінок, володіє чарами. А ще вінок на голові і для здоров'я, тому є квіти, які потрібно обов'язково вплести.
До українського віночку вплітали різноманітні квіти, а всього в одному вінку могло бути до 12 різних квіток. Кожна квітка у віночку щось символізувала.
 
"Квіти - символи українського національного оберегу":
 
Троянда – оберіг кохання;
біла лілія – символ чистоти і невинності, вважається квіткою діви Марії;
волошка – простота, ніжність
вереск – самостійність;
дзвоник польовий – вдячність;
лавр – оберіг успіх, слава;
мальва – краса, холодність;
півонія – довголіття;
ромашка – оберіг миру, ніжності, кохання;
безсмертник – оберіг здоров'я роду людському;
калина – символ краси та дівочої вроди, символ України.
 
Рушник – ще один національний оберіг, народний символ України. Все життя українця пов'язаність язане з рушниками.
 
"Значення, та положення рушника, українського національного оберегу":
 
Хліб-сіль на вишитому рушнику – то висока ознака гостинності народу.
Рушник на стіні – є з'ємний символ Хатнього інтер'єру єру; в Україні не було жодної оселі, яку б вони не прикрашали.
Гарно оздоблений рушник висів біля ганку на кілочку в кожній сільській хаті, ним витирали руки і посуд, накривали діжку з тістом, спечені паляниці, діжку після випікання хліба, з ним з ним ходили доїти корову, з ним починали обжинки.
Рушником ушановували появу немовлят в родині, одруження дітей, зустрічали рідних і гостей, проводжали людину в останню путь, виряджали в далеку дорогу батька, сина, чоловіка й кохана.
Жінки ткали рушники в жіночі дні – середу, п'єр ятницю й суботу.
Перший витканий рушник призначався для гостей. Він завжди висів на видному місці.
Господиня в знак поваги до гостя давала йому рушник на плече чи в руки, брала кухлик із водою і люб'язно пропонувала свої послуги.
Старі люди говорили: "Не лінуйся, дівонько, рушник вишивати – буде чим гостей шанувати".

У нас в магазині Ви маєте можливість купити національну ляльку, крім того, інтернет магазин подарунків в Україні souvenir.com.ua пропонує великий вибір товарів ручної роботи таких как різьблені роботи по деревуматрьошка іграшка і багато іншого. Ви можете купити наші сувеніри та подарунки в багатьох містах України, наприклад в місті Донецьк і вибрати у нас що-небудь з українського Текстилю: пояс українськи, а також штучний голови квітів і багато іншого. Будемо раді представити Вам дерев'яні сувеніри в інтернет-магазині souvenir.com.ua