Каталог товарів
Інтернет-магазин українських сувенірів і подарунків ручної роботи - Souvenir.com.ua

Івана купала в Фінляндії

Не секрет, що фіни - народ спокійний та урівноважений, але бувають дні, коли і вони згадують про радощі життя. Наприклад, свято Івана Купали. До цього язичницького дня у фінів ставлення особливе, і святкують його вони теж на славу. Кожен, хто хоч раз побував у Фінляндії, знає, що особливим темпераментом жителі цієї країни не відрізняються. Фіни ніколи нікуди не поспішають, але в той же час і спізнюватися не в їх стилі. Для них пунктуальність - запорука успіху, а відсутність емоцій - ознака хорошого тону. Але бувають дні, коли фіни, забувши про пристойність, пускаються, як кажуть, у всі тяжкі. Трапляється це 6 грудня - в День незалежності і 22 червня - на Іванов день. Втім, зимовий веселощі явно програє на тлі літнього свята. І це не дивно. Адже день Івана Купали - це початок літа, а для північної країни немає пори краще.

До Іванова дня фіни готуються заздалегідь. Приблизно за тиждень. В ці дні вулиці міст буквально потопають в березовому листю. Березові вінки або гілки можна зустріти всюди: у церкві, в магазинах і в приватних будинках. За традицією, береза символізує гостинність. І якщо господар прикрасив двері свого житла гілкою дерева, значить, кожен подорожній буде прийнятий тут з привітністю.

Сьогодні береза вважається символом Фінляндії. Але були часи, коли на місце лідера претендували три дерева: гірський ясен, горобина і береза. Причому найбільш серйозним суперником була горобина. Їй, так само як і березі, приписувалися особливі властивості. Вважалося, що вона оберігає будинок і його мешканців від небезпек, злих духів і хвороб. Але перемогу в суперечці здобула береза, задавивши конкурентів масою. Адже більшість фінських лісів - березові гаї.

У XIX столітті завдяки Захарію Тапелиусу береза крім захисних придбала і романтичні властивості. У своїй казці "Береза і зірка" письменник розповів про двох заблукалих хлопчиків, які знайшли дорогу додому завдяки березу, що росла у них в саду. Подальша доля дерева була ще більш вдалою. Воно стало символом вірності у закоханих. Пристрасні фінські хлопці, зізнаючись у любові, одягали на палець обраниці кільце з березової кори. Ця традиція збереглася дотепер як якась гра або жарт. Сучасні фіни з допомогою березового кільця роблять коханій пропозицію. На знак згоди дівчина також дарує кільце. Найчастіше обмін березовими прикрасами відбувається напередодні Івана Купали. Це вважається доброю прикметою, а ще краще і весілля зіграти на Іванов день.

Втім, і самотнім дівчатам є чим зайнятися у свято. Нещасні в любові, щоб приворожити обранця, рекомендується опівночі на Івана Купалу тричі оббігти навколо житнього поля. Бажано оголеними. Поки гола красуня носиться колами, коханий буде бачити її уві сні, а на ранок зрозуміє, що вона і є та єдина і неповторна, яку він шукав все життя. Дівчатам же недосвідченим і боязким краще обмежитися збиранням квітів. Переказ свідчить, що якщо юна особа в Іванов день нарве дев'ять різних кольорів і покладе їх під подушку, то вночі їй присниться майбутній чоловік.

Але це все ліричні відступу, повернемося до королеви свята - березі. Її тріумф настає до вечора Іванова дня.

До цього часу всі жителі міста, якщо він невеликий, збираються біля річки, де вже лежить величезний хрест, зроблений з березових гілок і прикрашений червоними стрічками. За традицією, городяни повинні спільно підняти його і тим самим оголосити відкриття свята. Потім черга самої веселої частини свята - хороводу.

Головна частина свята - підняття фінського прапора і спалення Коки. Кокою називають конусоподібний споруда, складена з сухих березових гілок. Спокон віків, ще в часи шведів, жителі сіл і міст розпалювали багаття на річці. Вважалося, що вогонь пожирає зло, а вода забирає його прах геть.

Сьогодні спалення Коки просто один з найкрасивіших елементів свята. Як тільки багаття догорає, фіни сідають за столики і смажать сардельки або печуть млинці. В день Івана Купали кожен має шанс спробувати самий смачний млинець у світі, тобто блін власного приготування. Атракціон з млинцями зазвичай користується успіхом тільки у приїжджих, які спершу мучаться з важкої сковородою, а потім давляться підгорілою млинцем. Самі ж фіни віддають перевагу смажити сардельки. І простіше, і ситніше. Святкова вечеря рясно запивається всім, що має градус. Від трохи хмільного сидру до сильно п'яної горілки. Гуляння на Івана Купала триває всю ніч. А на ранок стомлена країна відзначає наступне свято - день Фінського прапора. Повні національної самосвідомості, але дуже втомлені громадяни проводять цей день тихо, по-фінськи, без суєти, без поспіху, без емоцій.
 

у нас вінтернет-магазині Ви маєте можливість українські ляльки купити, крім того, інтернет магазин сувенірів Київ souvenir.com.ua має великий вибір подарунків ручної роботи таких как дерев'яні Годинникиматрьошки недорого і багато іншого. Ви можете купити наші сувеніри та подарунки в багатьох містах України, наприклад в місті Житомир і вибрати у нас що-небудь з українського Текстилю: вишиванки дівчинки Київ, а також рушник і багато іншого. Будемо раді представити Вам сувеніри для чоловіків в магазині souvenir.com.ua