Каталог товарів
Інтернет-магазин українських сувенірів і подарунків ручної роботи - Souvenir.com.ua

Як і коли з'явилося шампанське



Монах П'єр Періньон, якого брати по ордену називали Будинком, був келарем абатства Отвилье і прославився як видатний винороб. Він досяг такої досконалості, що по одному виду виноградного грона міг визначити не тільки сорт винограду, але і місце, де він виріс, характер ґрунту в цьому винограднику і передбачити якість майбутнього вина. Принаймні, так свідчить легенда. А ще легенда свідчить, що одного разу цей монах зробив не дуже вдале вино. Розчарований, він спочатку хотів вилити отриманий напій, але передумав і все-таки розлив його по пляшках. Відправив в льох і забув про нього. Якого ж було здивування братів-монахів, коли через деякий час вони виявили в цих пляшках п'янкий напій з благородним смаком і надзвичайно грайливим характером – одна з пляшок вибухнула прямо в руках!

Справедливості заради треба згадати, що ця пляшка – аж ніяк не перший посудину в провінції Шампань, вибухнув під тиском вина. Особливості грунту та місцевого клімату часто приводили до вторинного бродіння, у результаті чого вино насичувалися вуглекислим газом і тиск до кількох атмосфер розривало бочки. Будинок Періньон був дійсно геніальним виноробом. Він придумав, як «приборкати» це неприємне властивостей вин Шампані, - винайшов товстенну пляшку з довгим вузьким горлечком, в якій добре трималася коркова пробка, і особливу дротяну вуздечку, що отримала назву «мюзле».

І так, справжнє шампанське з тих пір проводиться лише в провінції Шампань з трьох сортів винограду Піно Нуар, Піно Меньє і Шардоне – за класичною французькою технологією бродіння в пляшках. Найвідоміші марки французького шампанського належать виноробним домівках з історією і традиціями, які складалися протягом століть.

Звичайно, зараз вина за шампанською технологією виробляють у багатьох куточках світу. Особливо відомі серед ігристих вин італійське, німецьке і іспанське шампанське.

В Росії один з перших вдалих дослідів в цій області належить князю Голіцину, який організував виробництво «Російського шампанського» в кінці XIX століття і навіть демонстрував його на паризькій виставці. Його справу було продовжено в роки радянської влади, коли був винайдений «метод шампанізації в акватоформах», що дозволяє значно прискорити і спростити виробництво. На початку 1960-х років була винайдена нова технологія «шампанізації в безперервному потоці», автори її навіть отримали Ленінську премію за винахід. Цей метод – головна особливість виробництва «Радянського шампанського». В наступні роки ця запатентована радянськими виноробами технологія була придбана багатьма компаніями, і тепер ігристе вино за цим методом робиться в Іспанії, Німеччині, Італії та США.

Сучасні російські винороби не зупиняються на досягнутому і гідно продовжують справу князя Голіцина. Виробництво цього благородного ігристого напою в нашій країні постійно вдосконалюється. Для виготовлення витриманого вітчизняного шампанського «золота колекція» використовуються кращі сорти винограду, що надходять з південних районів Франції. Два різновиди цієї престижної марки – «Брют» і «Напівсолодке» - були відзначені вищими нагородами дегустаційних конкурсах. До речі, це єдине шампанське в Росії, отримала національну премію за якість.

Навіть порівняльне дешеве вино може найкращим чином проявити свій букет, якщо з ним правильно звертатися. Шампанське слід зберігати в горизонтальному положенні, в той час як десертні вина зберігають вертикально.

Подавайте на стіл шампанське прямо з холодильника або у відерці з льодом. Тривале зберігання при низькій температурі не чинить на нього негативного впливу. Більше того, перед подачею на стіл потримайте шампанське кілька годин у холодному місці.

Що стосується сухих вин, то біле вино не слід занадто сильно і довго охолоджувати. Старе біле вино зберігає свій букет при температурі 10-12 С, більш молоді сорти вин – при температурі трохи вище зазначеної. Червоне вино не потрібно охолоджувати, воно зберігається при кімнатою температурі 16-18 С.

Ніколи не опускайте пляшки з вином в теплу воду – аромат вина у цьому випадку неминуче погіршиться. Якщо у червоному вині ви помітили осад, це ні в якій мірі не є свідченням поганої якості вина. Десертні вина приємніше всього на смак, коли їх температура 15-16 С.

При подачі на стіл вина важливо подбати про гармонійне поєднання його з стравами. Наприклад, сухі білі вина підходять до холодних закусок, салатів, страв з риби. Гарні вони також в поєднанні з твердими негострими, сиром, фруктами. До речі, до закусок спиртне подається в невеликій кількості. Сухі червоні вина подають до гарячих закусок, гострим сирів, страв з м'яса і птиці. Напівсухі і підлозі солодкі вина йдуть для десерту, можуть супроводжувати страви з птиці і риби, овочів і грибів. Кріплені вина поєднуються з бульйоном і супами, гострими і пряними м'ясними закусками, підходять до страв з яловичини, дичини і жирної домашньої птиці.

У нашому інтернет магазині Ви можете придбати сувенірні пляшки для пива і вина ручної роботи.