Каталог товарів
Інтернет-магазин українських сувенірів і подарунків ручної роботи - Souvenir.com.ua

Коли почали відзначати новий рік

Не завжди Новий рік святкували з 1 січня.

Березень у стародавніх римлян вважався першим місяцем, тому що в цей час починалися польові роботи. У 46 році до н.е. римський імператор Юлій Цезар переніс початок року на 1 січня.

У Франції початком року (до 755 р.) вважали з 25 грудня, потім з 1-го березня, у ХІІ столітті з дня пасхи, а з 1564 року за указом короля Карла IX з 1 січня.

У Німеччині почали святкувати Новий рік 1 січні з XVI століття, а в Англії з XVIII століття.

А як же стояла справа на Русі?

У Росії, з часу введення християнства, виконуючи звичаї своїх предків, так само починали літочислення або з березня або, рідше, з дня святої Пасхи, в 1492 році великий князь Іван III остаточно затвердив постанову Московського собору вважати за початок як церковного, так і цивільного року, перше вересня, коли велено було платити данину, мито, різні оброки і т. п., а для. того, щоб додати велику урочистість цього дня, сам цар напередодні був в Кремль, де кожен, будь то простолюдин чи знатний боярин, міг підійти до нього і шукати безпосередньо у нього правди і милості.

З 1700 року Цар Петро видав указ відзначати Новий рік не з дня створення світу, а від Різдва Боголюдини, посилаючись на європейські народи.

Заборонено було відзначати 1 вересня, а 15 грудня 1699 року барабанний бай сповістив народу на Червоній площі (з вуст царського дяка) про те, що на знак доброго починання і початку нового століття Lпосле подяки Богові й молебного співу в церкві¦ велено було Lпо великих проїжджих вулицях, і шляхетним людям перед воротами вчинити деякий прикрасу від древ і гілок соснових, ялинових і ялівцевих. А людям убогим (тобто бідним) хоча по древу чи гілці над воротами поставити¦.

Саме з 1 січня 1700 року народні новорічні забави та веселощів отримали своє визнання, а святкування Нового року стало носити світський (нецерковний) характер. Відтепер і назавжди це свято було закріплено в російському календарі.

Ось так і прийшов до нас Новий рік, з ялинковими прикрасами, вогнями, вогнями, поскріпиваніем снігу на морозі, зимовими дитячими забавами - санчатами, лижами, ковзанами, сніговими бабами, Дідом Морозом, подарунками...

У нас в магазині Ви можете купити сукню вишиванку , а так само, інтернет магазин подарунків souvenir.com.ua пропонує великий вибір подарунків ручної роботи таких как лук стрілигуртки з дерева і багато іншого. Ви можете купити наші сувеніри та подарунки в багатьох містах України, наприклад в місті Черкаси і вибрати у нас що-небудь з українського Текстилю: український народний костюм жіночий, а також красиві серветки квітами і багато іншого. Будемо раді представити Вам недорогі подарунки для чоловіків в магазині souvenir.com.ua