Каталог товарів
Лялька - мотанка, як сакральний оберіг
Інтернет-магазин українських сувенірів і подарунків ручної роботи - Souvenir.com.ua

 

«Лялька – мотанка, як сакральний оберіг»

«Передісторія появи ляльки – мотанки як оберегу»:

Лялька-мотанка (або вузликова лялька) є українським традиційним прадавніх сакральним оберегом.

Їй вже майже 5000 років, вона з'явилася з тих пір, як почали вирощувати льон. Перша лялька-мотанка була виготовлена більше 5 тисяч років тому.

Такі ляльки виготовляють у багатьох країнах світу, але використовують різні техніки, змови, наповнювачі, матеріали і т. д. Це була не просто іграшка. Вважалося, що вона захищала людину від неприємностей та бід.

«Функції, які виконують ляльки – мотанки - обереги»:

Вони виконували різні функції – охороняли житло, дітей, сон, берегли господарство. Діти любили ними грати.

Мотанка відрізняється від звичайної іграшки відсутністю обличчя. За старовинним повір'ям через обличчя в ляльку вселяється душа. А душа буває доброю чи злою.

«Матеріали, які використовуються для виготовлення оберегу «ляльки-мотанки»:

Для виготовлення ляльки-мотанки служать натуральні матеріали (сіно, солома, дерево, трави, сухе листя, насіння, зерна). Прикрашали мотанку народними орнаментами і вишивкою.

«Звичаї і типи ляльки-мотанки»:

Український народ вірив, що в мотанкам знаходиться дух предків і вона могла передавати досвід з покоління в покоління. Українці вважали, що цей символ приносить їм багатство і успіх.

Секрети виготовлення ляльок передавалися в родині від матері до дочки. Коли дівчина виходила заміж, мати дарувала їй ляльку-мотанку, як оберіг для нової домівки. Хворій дитині давали пограти з лялькою. Після чого її знищували. У народі вірили, що вона вбере в себе його недугу. Коли дитина виростала, її місце в колисці займала лялька. Вона охороняла це місце від нечистої сили до народження наступної дитини.

На Різдво виготовляли спеціальні ляльки із зерна. Вони символізували добрий урожай. Існувало три типи ляльок-мотанок: немовля (немовля), баба-берегиня, наречена (наречена).

При народженні дитини українці виготовляли ляльку-немовляти. Лялька виконана у вигляді немовляти в пелюшках. Її укладали в ліжечко поряд з дитиною для охорони його сну і здоров'я.

Баба-берегиня допомагала оберігати достаток сім'ї. У середину ляльки вкладали монети, зерно, вовну для збереження домашнього тепла, отримання хорошої вовни овець і грошового достатку.

Лялька-наречена захищала дівчат від пристріту і підтримувала їх. Цю ляльку багато одягали і прикрашали, так як вона символізувала придане нареченої і привертала багатого нареченого.

«Виготовлення ляльки-мотанки»:

В Україні народну ляльку робили з соломи, тканини, шматочків старого одягу, ниток. Спосіб простий – перекручення і перев'язування тканини. На обличчі такий ляльки різними нитками намотується хрест.

Ляльок-мотанок або не одягали або шили їм одяг. Іноді це були мініатюрні народні костюми, традиційні для тієї чи іншої місцевості. Колись такі ляльки робили всюди: наші прапрабабусі інших ляльок і не знали.

І сьогодні серед розмаїття сучасних ляльок народні ляльки з тканини є особливим видом з неосяжної енергетикою благотворно впливають на психіку і здоровий розвиток дитини. Саме тому в наші дні вони стають все більш і більш популярними.

* - матеріал використовувався з джерела «Повна Хата» (2010)

В нашому магазині Ви можете купити чоловічу вишиванку недорого , а так само, подарунки Київ інтернет магазин souvenir.com.ua радий запропонувати безліч товарів ручної роботи таких как дерев'яні свічникипивні гуртки і багато іншого. Ви можете купити наші сувеніри та подарунки в багатьох містах України, наприклад в місті Черкаси і вибрати у нас що-небудь з українського Текстилю: спідницю під вишиванку, а також серветки ручної роботи і багато іншого. Будемо раді представити Вам сувеніри для чоловіків на сайті souvenir.com.ua