Каталог товарів
Особливості українського ткацтва
Фото:
Інтернет-магазин українських сувенірів і подарунків ручної роботи - Souvenir.com.ua
Національну культуру України традиційно пов'язують із ткацтвом. Найдавніше декоративно-прикладне заняття з виготовлення домотканого текстилю перетворюється на одне з основних ремісничих напрямків.
 

Підготовка сировини

 
В українських селах широко розвинене рослинництво та скотарство давало змогу активно займатися ткацтвом. Полотно зі спрядених та скручених довгих ниток складалося з волокон конопель, овечої вовни або льону. Бралася шкірка стебел цієї однорічної рослини. З лляного полотна шили постільну та білизну, всілякий одяг виготовляли домашній текстиль. У лляному одязі тепло взимку та прохолодно влітку.
У кожній сільській сім'ї пряли та обробляли волокна. За повір'ям, це заняття не можна було проводити у п'ятницю. Винахід веретена, внизу якого закріплювали кам'яний або глиняний грузик (пряслице), значно спростило процес прядіння. Обтяжувачі посилювали обертання веретена, що було зручним у роботі.
 

Ткацтво

 
У хаті обов'язково знаходився ткацький верстат. Ткацтвом займалися дівчата, жінки та підлітки. Вважалося, що кожна селянка мала вміти ткати. У деяких селян домашнє ткацтво переросло в сімейну династію, перетворивши їх на ремісників, що спеціалізувалися на створенні текстильних виробів на продаж.
На перших вертикальних ткацьких верстатах була рама, призначена для натягу поздовжніх ниток - основи майбутньої тканини. До парного і непарного ряду ниток прикріплювалися маленькі вантажі, для зручності процесу. Поперечні нитки прокладалися між нитками основи. Досі використовують схожі формою верстати для виготовлення доріжок, килимів, тканинних національних ременів. Після вдосконалення з'явилися горизонтальні верстати. Вони перепліталися дві системи ниток, що розташовувалися по всій ширині: основа і качок.
 

Археологічні знахідки

 
Розкопки курганів на території України відкрили найцікавіші артефакти — фрагменти обладнання для прядильно-ткацької діяльності. Історики побачили стародавні кам'яні та глиняні гирі для ткацького верстата, ножиці для стрижки овець, гребені з кістки, для розчісування пряжі, пряслиця, що мали символічні малюнки-обереги, рослинні орнаменти, зображення тварин.
Київська Русь мала покровительку прядіння та ткацтва, що оберігає майстрів від нечисті. Язичницька богиня Макош була зображена на одному з фрагментів знайденого ткацького верстата. На уламках керамічного посуду зустрічалися відбитки полотняної тканини. За часів трипільської культури ремісники вже вміли фарбувати тканини охрою, каоліном, іншими природними барвниками.
 

Весільний обряд

 
Білосніжність сприймалася в українській культурі як символ Вогню та Сонця — білі стіни хат, білі сорочки та рушники, прикрашені національною вишивкою із магічним орнаментом. Священне полотно використовували для створення весільного рушника. Наречений і наречена повинні були пройти білим довгим полотном, вступаючи в чисте, чисте сімейне життя.

У нас в інтернет-магазині Ви можете вінки квітів купити, крім того, магазин ручної роботи souvenir.com.ua надає величезний вибір товарів ручної роботи таких как посуд з червоної глинидерев'яні свічники і багато іншого. Ви можете купити наші сувеніри та подарунки в багатьох містах України, наприклад в місті Луцьк і вибрати у нас що-небудь з українського Текстилю: вишивка хрестом серветки, а також сукні вишиванки Україна і багато іншого. Будемо раді представити Вам вироби ручної роботи в магазині souvenir.com.ua