Каталог товарів
Домовик - охоронець і таємна сила рідного дому
Інтернет-магазин українських сувенірів і подарунків ручної роботи - Souvenir.com.ua

"Історія виникнення Домовика":

Вірили наші далекі предки в те, що душа померлого може залишитися на землі в людському образі. Сходять ці уявлення до найдавніших божеств - Роду і Чуру. Рід - праотець всіх слов'ян. Чур - дволикий бог, охоронець кордонів родовища. Одним ликом своїм він звернений до людини, родичам, а іншим - до ворогів, в тому числі і до Загибелі, завжди готовий заступитися за своїх живих родичів.

Досить часто серед родичів Рід і Чур з'являються під ім'ям Діда - божества поважного і розумного, застережливого живих від безлічі напастей. В будинку він часто з'являється у вигляді рудого кота або пса. Ім'я його походить від слова "dіdі" - великий (прим. упоряд.).

Але Дід - це ще й дід, а дідом здавна на Русі звали будинкових. Отже, Рід і Чур - перші слов'янські будинкові, хранителі роду і дому. На Русі будинкових любили, іменуючи "доброжилами" і "доброхотами" і навіть годувальниками. Слов'яни прекрасно усвідомлювали, що охороняють їх життя від всіляких напастей предки: недарма домовик вважається "постеном" (від слова "тінь"), як істота примарне, привид. Причому, привид добре, навіть після смерті фізичної оболонки решившееся залишитися зі своїми родичами.

Зла людям домовик не робить, а, навпаки, намагається застерегти їх від прийдешніх нещасть і небезпек. І саме цього захисника християнська церква згодом хотіла позбавити слов'янський народ, позбавити надії на те, що живий, тлінний людина не залишиться один на один з бідою, з лихом, що йому завжди прийде на допомогу домовик. Людину можна позбавити шматка хліба, дах над головою, але домовик залишився на зло всім святим ворогам.

"Хто такий Домовик":


Жоден будинок без будинкового стояти не може. Адже домовик - це його господар, душа і покровитель. Він - охоронець домашнього вогнища. Домовик відчуває себе членом сім'ї і трудиться на благо її, допомагає по господарству. Підтримує порядок у всьому, може і сказати, де знаходиться втрачена річ. Треба тільки попросити його як слід: "Світло-Єгорич, підкажи, де пропала лежить!"

Якщо в будинку з'явиться людина з сильною негативною енергетикою, домовик тут же дасть знати - викличе у господаря безпричинне відчуття тривоги. Якщо господар не насторожився, домовик буде виривати все з його рук, в тому числі посуд.

Характер будинкового залежить від людей, з якими йому доводиться жити. А жити він любить у сім'ях, де панують злагода та любов. Обожнює домовитих і господарських людей, а ось скупих... скупих він не любить і навіть будує їм підступи: перекидає молоко, просипає крупу та борошно, ховає і розбиває посуд.

Піклуватися про домовому треба обов'язково, щоб не образився він і не пішов. Годувати його і поїти забувати не варто. Треба говорити домового ласкаві слова, і тоді він відповість добром.

7 лютого, в день Єфрема Сирина, домовик - іменинник. В цей день його потрібно привітати, подарувати що-небудь (блюдце молока, хліб з сіллю). Домовика "люблять" також перед Великим постом, у Чистий четвер і на Різдво.
А ще у домовика повинен бути свій власний кут. У заміських будинках він знаходить собі місце сам - на горищі, в льоху, та хіба мало де.
У міській квартирі його можна поселити на антресолях.
Не забороняється тактовно вказувати йому на своє місце: ставити туди частування (хліб, сухарі), подарунки.

Якщо у когось з домочадців є неприємна манера свистіти в приміщенні, домовик може піти, і тоді в будинку будуть відбуватися різні неприємності одна за одною. Домовика треба повернути додому обов'язково.

"Заговори, допомагають знайти спільну мову з Домовиком":

А робиться це так. Потрібно скласти на столі колодязь з спичинок чи лучини, а всередину поставити склянку з водою. А потім прочитати змову:
"Господар мій, вернися додому. Тут твій колодязь, тут твоя вода. Господар мій, поки я жива, будь зі мною. Амінь".
Наговорену воду залишають на три дні, а колодязь розбирають і спалюють. Потім воду випивають в знак поваги домовика.

Порада: не дозволяйте свистіти в своєму будинку.

Домовик насамперед звикає до будинку. Якщо сім'я переїжджає в інше житло, то доброго домовика забирає з собою. Якщо його забули або не захотіли взяти, то він залишиться на старому місці в тузі і печалі. Самостійно домовик з насидженого місця не зрушиться. Він так звикає до свого місця проживання, що виманити його звідти дуже важко.
При переїзді будинкового обов'язково потрібно взяти з собою. Вмовляти доведеться довго. Існують такі замовляння:
"Домовик, домовик, ходімо зі мною. Я переїжджаю на нове місце, і ти за мною. Роби добре".
"Дідусь домовик, гайда з нами в мій будинок століття вековать".
Коли відкриєте двері і увійдете в нове помешкання, відразу ж скажіть:
"Соседушко -батюшко, ми заходимо з хлібом -сіллю, і ти заходь з нами. Обуй, одягни, нагодуй!".
Забути в старому будинку або викинути віник - погана прикмета. Він повинен покинути старе житло останнім: його з пошаною вносять в новий будинок, з його допомогою роблять першу прибирання, потім спалюють; на його місце ставлять новий, свіжий.
Та й домового потрібно надати "транспортний засіб". Не треба мудрувати лукаво: домашні духи не горді, для них згодиться мішок або рушник. За день до переселення для будинкового поруч з недовареною кашею розстеляють мішок і залишають на ніч.
Домовик думає, приймає рішення - забратися чи ні. При переїзді мішок зав'язують і з іншими речами переносять в новий будинок. Там знову його укладають поруч з частуванням (знову ж у відкритому вигляді) на день, в крайньому випадку на кілька годин. Попередньо ви повинні вимовити змову:
"Домовеюшка! З новосельюшком!"
Домовик повинен оглянути нове житло, освоїтися в ньому, відігнати приблудних духів і відчути себе господарем.

Добре коли хочеться приходити додому, і повертатися туди знову і знову, тому що там є відчуття спокою, захищеності і добра. Щоб так було, намагайтеся не ображати Будинкового, жити з ним у згоді і в Світі.

В нашому магазині Ви маєте можливість купити плахту українську , а так само, магазин сувенірів недорого souvenir.com.ua радий запропонувати безліч сувенірів ручної роботи таких как бочонок подарунокрізьба по дереву панно і багато іншого. Ви можете купити наші сувеніри та подарунки в багатьох містах України, наприклад в місті Тернопіль і вибрати у нас що-небудь з українського Текстилю: український рушник, а також рушник вінчальний і багато іншого. Будемо раді представити Вам оригінальний подарунок чоловікові в інтернет-магазині souvenir.com.ua