Каталог товарів
Інтернет-магазин українських сувенірів і подарунків ручної роботи - Souvenir.com.ua

Шведські свята


 

Десь у глибинах характеру кожного шведа живе ведмідь. Не страшний, кудлатий бурий звір, а занурене в зимову сплячку істота, постійно перебуває в очікуванні весни. Першим знаком наближення весни шведи вважають свято Пасхи. Незважаючи на сакральний характер свята і світлий образ весни, символом цього періоду шведи зробили великодню відьму. Згідно з легендою, рано вранці вона з чорним котом на спині вилітає, осідлавши свою мітлу, на якій бовтається чайник, для зустрічі з самим дияволом у милому містечку під назвою Блокулла (Синя гора). Але по-справжньому весна в Швеції настає після Вальпургієвої ночі закінчується 30 квітня. В цей день тисячі студентів у білих кашкетах виходять на вулиці і бродять по них, наспівуючи старовинну школярную пісню про своє славне і безтурботне майбутнє. А ввечері, з настанням сутінок, шведи по всій країні збираються на вершинах пагорбів і узгірь, запалюють там величезні багаття і товпляться навколо них, підбадьорюючи один одного патріотичними промовами.

Самим відомим і улюбленим шведським святом є Санта-Люсія. Цей день присвячений святої Люсії, яскравою блондинкою, з прикрашеними свічками волоссям. Кожен рік рано вранці 13 грудня, ще затемна вона разом зі своєю свитою з молодих гарячих шведських хлопців і дівчат, одягнених як і вона сама, нічні сорочки, приймається розгулювати по холоду і снігу, анітрохи не побоюючись простудитися. Ця весела компанія ходить від хати до хати і будить жителів ангельськими піснями, нагороджуючи прокинувшихся подарунком: гарячою кавою і імбирними пряниками. Свято це за своїм походженням язичницький до 18 століття був досить скандальним, поки його не з'єднали якимось чином з італійським святом святої Лючії, що додало йому релігійну респектабельність. Вона була відома своїм благочестям і цнотливістю. І коли її шанувальник сказав їй про те, як її прекрасні очі, вона вирвала і подарувала йому на срібному підносі. Легенда свідчить, що зір відразу ж повернулося до неї, але жителі прозвали її відьмою і засудили до спалення. Однак, коли полум'я не зміг торкнутися її тіла, її вирішили обезголовити. Від людських рук вона, на жаль, і загинула.

Різдво у Швеції починають святкувати у святвечір 24 грудня. Батьки шведських сімейств на деякий час зникають в дальніх кімнатах, щоб потім з'явитися перед домочадцями і дітьми в одяганні Санта-Клауса і з мішком, повним подарунків. На Різдво шведи п'ють глінтвейн або грог. Шведська різновид цього роду напою називається «знайдете». Назва імітує звук, видаваний при ковтанні. Рецепт цього напою такий: берете 4 пляшки червоного вина, туди ж додати пару пляшок чистого спирту, лимонну і апельсинову цедру, цукор, корицю, гвоздику, родзинки і мигдаль, вимкніть світло і підпаліть цю суміш. Гарячий грог розливається ополоником по кухлям, і при відомій вправності це можна зробити, не проливши рідкий вогонь на коліна гостей.

Новий рік шведи, як правило, зустрічають вдома, перед телевізором. Рівно в 12 годин ночі кімната наповнюється дзвоном келихів і дзвоном, що доноситься з найближчої церкви.

Збираєтеся на шведські свята не забудьте захопити з собою український сувенір :)

у нас вінтернет-магазині Ви маєте можливість слов'янські обереги купити в Києві , а так само, магазин подарунків і сувенірів Київ souvenir.com.ua надає величезний вибір подарунків ручної роботи таких как об'ємна різьба по деревудерев'яні шкатулки Київ і багато іншого. Ви можете купити наші сувеніри та подарунки в багатьох містах України, наприклад в місті Кропивницький і вибрати у нас що-небудь з українського Текстилю: скатертина з льону, а також вінки на голову і багато іншого. Будемо раді представити Вам подарунки чоловікам в магазині souvenir.com.ua